Непознатият Сингапур

Непознатият Сингапур

Непознатият Сингапур

Кои са първите асоциации при споменаването на Сингапур - този град-държава? Градска джунгла, чили раци, амбулантни търговци на храна, може би дори и пазаруване. И все пак, Сингапур има пространства, свободни от небостъргачи и хиляди непознати кътчета - от зелени коридори до горещи извори и един уникален провинциален дух. Най-добре е да го посетите сега, защото градът се променя доста бързо и е много възможно да пропуснете нещо.

Разходка с влак в зеления Сингапур. Доскоро гостите и туристите на града можеха да се насладят на 23 километрова железопътната линия, която обаче беше спряна през юли 2011 г. Туристите се возеха по "облицовани" в зелено пътеки сред природата. Маршрутът започва в близост до централния бизнес район в Сингапур и северозападните ветрове го отвеждат до най-красивите кътчета в Сингапур. В момента по същия маршрут се организират преходи пеша.

Горещите извори в Сембаланг. Този район в най-северната част на Сингапур е ограден с бодлива телена ограда и прилича на военно съоржение. Влезете ли веднъж вътре обаче можете да се включите в нещо, което сингапурците често правят. Те накисват краката си във вода от изворите, използвана в нелегалност. Пълно е с хора, които си наливат вода от чешмата в пластмасови ванички, седят на пластмасови столове и се наслаждават на мига. Открити за първи път през 1909 г., изворите са имали цветен живот. Те са използвани за бутилиране на вода от компанията за безалкохолни напитки „Фрейзър и Нийв“, а по-късно са превърнати в бани в бани за отдих от окупационните японските сили по време на Втората световна война.

Последното село. Като че ли това е последният селски район в Сингапур, който проявява воля и се съпротивлява срещу урбанизацията. Скрит зад стена от дървета, това е малко парче земя. В нея са разположени паянтови дървени къщички, много от тях с прости сламени покриви. Малкото жители живеят привидно идилично съществуване. Пилета бродят наоколо, кучета, щурци и птици звучат като фон.

Гробището Букит Браун. Най-старото гробища в Сингапур е дом на 100,000 гроба. За съжаление, мястото е изоставено през 1973 година. Днес гробището е тихо, буйно обрасло парче земя 0.86 кв. км. по размер (огромно по стандартите на Сингапур). В момента е превърнато в нещо като парк. Правителството планира да изгради път, който да минава по средата на гробището.

Източник: BBC Travel

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ