Обявяват присъди на 275 обвиняеми по мегадело в Турция

Обявяват присъди на 275 обвиняеми по мегадело в Турция

Обявяват присъди на 275 обвиняеми по мегадело в Турция

Турският съд произнесе присъди по делото за сваляне със сила на правителството на Реджеп Ердоган "Ергенокон". Процесът предизвика бурни реакции в ислямската държава, в която се водят продължителни многохилядни протести срещу кабинета. Името му идва от това на организация, разкрита през юни 2007 г. при операция на турската полицията за борба с тероризма в предградие на Истанбул, при която бяха открити оръжия и експлозиви.

Обвиняеми са 275 души. 20 получиха по 20 години затвор. Сред тях има и обвиняеми с 47-годишни присъди, посочва Би Би Си. 21 са оправдани. Все още не са издадени присъдите срещу най-високопоставените подсъдими, сред които има журналисти, политици и генерали. Прокуратурата настоява за доживотен затвор за 64-ма души по обвинение в опит за сваляне със сила на правителството, частично или цялостно блокиране на функциите му. Трима от обвиняемите са починали по време на процеса, който продължава вече 5 години.

Съдът осъди Мехмет Перинчек, син на лидера на Работническата партия Догу Перинчек, на 6 години затвор, полковникът от резерва Ариф Доган получи присъда от 25 години затвор, генералът от резерва Исмаил Хаккъ Пекин е осъден на 7 години затвор, журналистът Аднан Булут - на 6 години затвор, съобщава АФП.

Опозицията и защитниците на светските принципи осъждат съдебния процес и смятат, че той цели да принуди критиците на правителството да замълчат. Днес възникнаха сблъсъци между турската полиция и антиправителствени демонстранти, които се намират пред затвора в истанбулското предградие "Силиври", където се гледа делото. До заседанието е допуснат ограничен брой наблюдатели и журналисти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ