Поддръжници на Кадафи измъчвани в затвора

Поддръжници на Кадафи измъчвани в затвора

Поддръжници на Кадафи измъчвани в затвора

Нови доказателства потвърждават, че поддръжници на бившия либийски лидер Кадафи са били измъчвани в ареста. По информация на BBC лишените от свобода в затвора в Мисрата са били бити, бита и при токови удари. Ръководителят на военния съвет на града отхвърли обвиненията. Организацията на обединените нации за правата на човека призова преходното правителство на Либия да поеме пълен контрол над всички затвори. Твърденията идват точно 100 дни след насилствена смърт на Полковник Кадафи. По-рано тази седмица медицинската благотворителна организация „Лекари без граници“ заяви, че има тревожно нарастване на случаи на изтезания в затвора в Мисрата.

Кореспондентът на BBC Габриел Гейт хаус успя да получи достъп до този затвор. Затворниците там твърдят, че са били подложени на продължителен побой и са бити с електрически кабели. Нито един от побоите обаче не е извършен в самия затвор.

"Аз бях взет за разпит в сграда, използвана от национална армия," заявява човек, който пожелал да остане анонимен. "Краката ми вече не са в състояние да ходят, когато ме взеха да ме разпитват, те продължаваха да ме бият по краката, които станаха още по-подути", казва той. В други случаи затворниците заявяват, че са били бити преди да пристигнат в затвора.

Международни правозащитни организации заявиха, че подобни инциденти са широко разпространени в Либия. "Изтезанията се извършват от официално признати военни и юридически лица за сигурност, както и от множество въоръжени полицаи, които работят извън всякаква правна рамка", заяви в петък говорител на базираната в Лондон "Амнести интернешънъл". Хората, работещи в центъра за задържане в Мисрата, заявиха пред BBC, че те са били наясно, че лишените от свобода са изтезавани, но са безсилни да спрат това.

Ръководителят на военния съвет на Мисрата Ибрахим Бейтелмал отрича участието във всякакви наказания и казва, че обвинителите му имат скрити цели. "Мисля, че хората, които работят под прикритието на организации за човешки права или лекари без граници са петата колона на Кадафи“, казва той. Организацията на обединените нации изчислява, че около 8500 души - обвинени, че са лоялни на Кадафи са вкарани в затворите в цяла Либия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ