Протестиращите в Украйна бутнаха статуя на Ленин

Протестиращите в Украйна бутнаха статуя на Ленин

Протестиращите в Украйна бутнаха статуя на Ленин

Протестиращи срещу правителството украинци от партия "Свобода" бутнаха статуя на Ленин от центъра на Киев с въжета. Те я раздробиха с чукове и отнесоха късовете на площад "Независимост", където днес се провеждат невиждани от десетилетие протести. Няколкостотин хиляди проевропейски демонстранти се събраха в столицата на страната, за да настояват за оставката на президента Виктор Янукович, обвинен, че е "продал" Украйна на Русия и че отказва да позпише важни споразумения с Европа. Те поискаха правителството да се разпусне до 48 часа. Сблъсъци с полицията нямаше. 

Площад "Независимост" (известен също като "Майдан"), както и близките булеварди и улици, почерняха от хора, предадоха АФП и БТА.

Протестиращите изпяха украинския химн заедно с дошлите на демонстрацията писатели, философи и религиозни лица, наред с лидерите на опозицията и дъщерята на излежаващата присъда бивша премиерка Юлия Тимошенко, прочела след това обръщение към демонстрантите от майка й.

"Нашата крайна цел е незабавната оставка на украинския президент", каза Евгения Тимошенко, четейки обръщението. "Оставка! Оставка!", скандираше в отговор множеството. "Не отпускайте ръце, не правете стъпка назад, не преговаряйте с власт, чиито ръце са изцапани с кръв", продължи тя, имайки предвид полицейското насилие срещу студентите отпреди седмица. Днес имаме избор - да потънем в една корумпирана диктатура, или да се върнем у дома, в Европа, подчерта Евгения Тимошенко. "Свобода за Юлия!", скандираше множеството. 

Този Майдан не бива да позволи на Янукович да продаде Украйна на Русия, заяви лидерът на парламентарната фракция на "Баткившчина" Арсений Яценюк. Друг опозиционен водач, боксьорът Виталий Кличко, призова за обща стачка. "Сигурен съм, че сме способни да свалим властта", заяви Кличко. 

Според неговото политическо движение УДАР протестиращите на площад "Независимост" са близо един милион. По данни на украинското вътрешно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС, в днешните демонстрации в Киев участват 50 000 души, като около 37 000 са на площад "Независимост", а към 13 000 по централните улици. За протестите службата за опазване на обществения ред в Киев е мобилизирала към 5000 милиционери. 

Според изданието "Версии", цитирано от Дир.бг, докато на Площад "Независимост" в Киев тече "Народно вече" (събрание), в централата на опозицията се води дискусия за състава на евентуалното бъдещо служебно правителство на Украйна. Лидерите на трите опозиционни сили Арсений Яценюк, Виталий Кличко и Олег Тягнибок разпределят квоти, опитвайки се да получат ключови длъжности.

Според един от вариантите на списъка, станал достъпен за медията, за премиер се готви Яценюк, лидер на парламентарната фракция на "Баткившчина", за министър на финансите - Виктор Пинзеник от УДАР, за министър на вътрешните работи - Тягнибок, лидер на националистическата партия Свобода. Не се съобщава какви са плановете на Кличко. Същевременно миналата седмица правителството на Микола Азаров получи вот на доверие от парламента. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ