Северна Корея приветства новия си лидер

Северна Корея приветства новия си лидер

Северна Корея приветства сина на покойния държавен вожд Ким Чен Ир – Ким Чен Ун като „върховен лидер на партията, държавата и армията”, съобщи BBC. Той е заел централно място в траурната церемония на централния площад в Пхенян в памет на покойния му баща ден след като той беше погребан.

Новият лидер е наблюдавал мемориалната служба от балкона на двореца в Пхенян. Церемониалният държавен глава – Ким Чен Нам, формално смятан за лидер номер 2 в страната, е заявил пред събралото се милионно множество, че тъгата на хората ще бъде превърната в сила „1000 пъти по-голяма под лидерството на другаря Ким Чен Ун”. По думите му уважаваният нов висш държавник наследява идеологията на Ким Чен Ир, лидерството, характера, ценностите, твърдостта и неговият кураж. Държавната телевизия в страната е показала новия лидер, обграден от висши партийни лица и военни.

Днес е вторият ден от погребалната церемония на Ким Чен Ир, който почина на 17 декември след като претърпя инфаркт. По време на службата е било спазено триминутно мълчание, след което влакове и кораби едновременно са издали продължителен сигнал.

Междувременно ООН свали флага си наполовина в централата на организацията в Ню Йорк и в офисите й в Женева, заради погребението на Ким Чен Ир. Това е практика при всяка погребална церемония на държавен лидер, ръководител на страната-членка, обясниха от организацията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ