Срив на азиатските борси

Срив на азиатските борси

Срив на азиатските борси

Борсите в азиатския и тихоокеанския регион бележат шести пореден спад. През месец май индексите в региона са били на зелено само два пъти. Според специалисти този месец е най-слабият за борсите в региона от септември 2008 г.

MSCI Asia Pacific днес се понижи с 1,4% до ниво от 111,83 пункта, като с този спад индексът достигна 9-месечно дъно. За цялата седмица индексът намаля с 6,9%.

Японският индекс Nikkei 225 се смъкна с цели 2,5% до 9 784,54 пункта, като този спад го направи най-губещият играч в региона. Седмичния спад при него е от 6,5%.

Днес Япония предприе поредната мярка за стабилизиране на икономиката. Японската централна банка обяви, че започва да отпуска заеми срещу лихвен процент от 0,1% на търговските банки в Япония, след като остави основния лихвен процент в страната без промяна. Това се прави с цел намаляване на инфлацията в страната.

Австралийският индексът на най-големите и ликвидни компании S&P/ASX 200 отстъпи с 0,3% до 4 305,40 пункта, като за седмицата индекса се е сринал с 6,6%.

В Тайван основният борсов индекс Taiex, намаля с 2,5% до 7 237,7 пункта по време на днешната сесия. И тук е регистриран седмичен спад от 7%

Пазарите на ценни книжа в Южна Корея, Хонконг и Тайланд бяха затворени заради национални празници, като трите главни индекса там Kospi, Hang Seng и Thai записаха седмична загуба от съответно 5%, 3% и 0,4%.

Единствено шанхайската борса завърши на зелено, като широкият китайски борсов измерител Shanghai Composite нарасна с 1,1% до 2 583,52 пункта. Въпреки положителните стойности в последната за тази седмица сесия, индексът отчита седмично понижение от 4,2%.

Като причини за големите загуби през тази седмица се посочват нестабилната обстановка на финансовите пазари в Европа и забраната от страна на Германия върху непокритите къси продажби на акциите на най-големите банки и застрахователни компании, както и върху спекулативните сделки с държавни облигации на 16-те страни, които членуват в еврозоната.

Повечето азиатски индекси вече се намират с 10% под най-високата си точка за тази година, което може да е знак за началото на период на корекция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ