Турция не иска посредничеството на Обама в конфликта с Израел

Турция не иска посредничеството на Обама в конфликта с Израел

Турция не се нуждае от посредничеството на САЩ за изглаждане на отношенията си с Израел. Това заяви днес външният министър на южната ни съседка Ахмед Давутоглу, цитиран от АФП.

Вчера стана ясно, че американският президент Барак Обама възнамерява да се срещне с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и с главата на израелскота правителство Бенямин Нетаняху, за да подпомогне нормализирането на отношенията между двете държави. Предполагаше се, че срещите ще се организират по време на Генералната асамблея на ООН, чиято поредна сесия започва в Ню Йорк на 20 септември. Мирът между Турция и ИЗраел е важен за Вашингтон, тъй като и двете страни са важни съюзници на САЩ.

Проблемите започнаха, когато Израел отказа да се извини за гибелта на турски граждани при потопяването на кораб с помощи за ивицата Газа през май 2010 г. След това отношенията между двете страни рязко се изостриха. Бяха цитирани висши турски политици, които изявяваха намеренията на Анкара да изпрати бойни кораби към бреговете на Израел. Днешното изказване на Давутоглу също не предполага нормализиране на диалога.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ