Румъния гласува за отстраняването на Бъсеску днес

Румъния гласува за отстраняването на Бъсеску днес

Днес румънците гласуват в референдум за отстраняването на президента Траян Бъсеску, предаде Би Би Си. Лявоцентристкото правителство обвинява Бъсеску, че злоупотребява с позицията си и се намесва неправомерно в работата на правителството, с което нарушава конституцията на страната.

Президентът се противопостави на обвиненията и призова към бойкот на референдума. Според румънските закони той ще бъде валиден само ако над половината пълнолетни граждани на страната гласуват днес.

Споровете около Бъсеску са един от най-жестоките политически сблъсъци в Румъния след падането на Чаушеску през 1990 г., смята кореспондентът на Би Би Си Ник Торп. Трудно е да се предвиди какви ще бъдат резултатите, но при всяко положение те ще имат дългосрочно отражение върху политическата и икономическата стабилност в страната.

258 депутати подкрепиха искането на левицата за референдум, а 116 гласуваха против. Бъсеску е временно отстранен от поста си, а длъжността президент засега се изпълнява от Крин Антонеску. Бъсеску е на поста от осем години насам.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ