Русия изненада света – поиска резолюция срещу Сирия

Русия изненада света – поиска резолюция срещу Сирия

Русия изненада света, променяйки позицията си спрямо случващото се в Сирия. От Москва предложиха резолюция, която осъжда насилието срещу цивилни в арабската държава, извършвано от сирийските власти, предават световните агенции.

През октомври Москва използва правото си на вето като член на Съвета за сигурност на ООН, за да спре проект на резолюция с осъдително съдържание, подготвен от Франция, Великобритания, Германия и Португалия. Същото направи и Китай.

Сега обаче Русия сама предложи резолюция с призив за започване на политически процес, оглавяван от сирийците. Документът призовава да бъде спряно насилието както от страна на режима на президента Башар ал Асад, така и от страна на опозицията в Сирия.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин каза пред журналисти, че новият проект „доразвива някои положения от съвместния руско-китайски проект за резолюция, внесен в Съвета за сигурност преди няколко месеца". Подсилени са аспектите, свързани с необходимостта от прекратяване на насилието, с нуждата от защита на правата на човека и от ускоряване на реформите.

По думите на Чуркин, в руския проект не се говори за санкции срещу Дамаск, тъй като според Русия те са „контрапродуктивни"

Френският посланик в ООН приветства предложението на Русия, определяйки го като „необичайно събитие". Според наблюдатели обаче, като ключов съюзник на президента Башар Асад, Русия се опитва да предотврати международна намеса в Сирия.

По оценки на ООН, от началото на протестите в страната са загинали 5000 души.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ