Антъни Фаучи планира да се пенсионира до края на мандата на Байдън

Антъни Фаучи планира да се пенсионира до края на мандата на Байдън

Антъни Фаучи планира да се пенсионира до края на мандата на Байдън

След повече от пет десетилетия работа при седем президенти на САЩ главният епидемиолог на страната Антъни Фаучи смята да се оттегли до края на мандата на президента Джо Байдън. В обширно интервю за в. "Политико" той говори за своето наследство, за трудните истини относно реакцията на страната при пандемия и за желанието си да успокои политизирането, което се наблюдава в страната.

"Сега сме в един модел. Ако някой каже: "Ще си тръгнеш, когато вече нямаме COVID-19", тогава аз ще бъда на 105. Мисля, че ще живеем с това", каза главният медицински съветник на Байдън в отговор на въпрос дали остава на поста си от чувство за дълг.

Той дори открива общи черти с бившия президент Доналд Тръмп, негов заклет враг през първата година на пандемията, посочва "Политико", цитиран от БТА.

"Развихме интересни отношения", каза роденият в Бруклин Фаучи. "Две момчета от Ню Йорк, различни в мненията и идеологията си, но все пак две момчета, които са израснали в една и съща среда в този град. Мисля, че в това отношение сме свързани помежду си", допълни той.

Фаучи казва, че е подготвен за атаките, които биха могли да дойдат в контролирани от републиканците Камара на представителите или Сенат догодина - мнозина от тях ще участват в междинните избори с кампании, атакуващи локдауните, затварянето на училища и изискванията за носене на маски, които според Фаучи са необходими предпазни мерки срещу пандемията - но настоява, че това не е част от изчисленията му за пенсиониране.

"Смятам, макар да не знам със сигурност, че през следващия цикъл ще се приближим към повишаване на риска веднъж годишно, както при грипа", каза Фаучи какво мисли за евентуалното развитие на положението с COVID-19 в бъдеще. Така той даде израз на несигурността, която измъчва учените и правителството на Байдън, когато обмислят скоростта, с която може да се наложи нов вариант на коронавируса.

"Не мисля, че има нещо друго, което аз, Тони Фаучи, мога да направя, освен да оставя след себе си институция, в която съм подбрал най-добрите хора в страната, ако не и в света, които ще продължат моята визия", каза той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
Кризата на кариерната идентичност
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна