Япония се сбогува с Шиндзо Абе

Снимка: Getty images
Снимка: Getty images / Акие Абе
Снимка: Getty images / Фумио Кишида
Снимка: Getty images
Снимка: Getty images / Камала Харис
Снимка: Getty images / Нарендра Моди

С цветя, молитви и артилерийски салют с 19 изстрела с гаубица с 105-милиметров калибър Япония почете убития бивш министър-председател Шиндзо Абе на първото държавно погребение на премиер от 55 години насам - церемония, която стана толкова противоречива, колкото бе и самият Абе приживе, пише Ройтерс.

Церемонията започна в 14:00 часа местно време, когато урната с праха на Абе бе пренесена в залата за бойни изкуства „Нипон Будокан“ в централно Токио от неговата вдовица Акие Абе, която беше облечена в черно кимоно

Хиляди опечалени се сърбаха в близост до мястото на церемонията от рано сутринта. В рамките на часове около 10 000 души поднесоха цветя и отдадоха последна почит на убития японски премиер.

„Знам, че има разногласие и много хора са против това държавно погребение, но имаше толкова много хора,  които се наредиха, за да поднесат цветя“, каза Йошико Коджима, 63-годишна домакиня от Токио.

„Почувствах, че сега погребението наистина се провежда, много хора са излезли да се молят за него“, добави тя.

Убийството на Абе по време на предизборен митинг на 8 юли предизвика поток от разкрития за връзки между законодателите в управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП), която той доскоро оглавяваше, и японският клон на Обединителната църква, която е определяна като култ от нейните критици. В резултат рейтинга на сегашния премиер Фумио Кишида падна до рекордно ниски нива, като той се извини и обеща да сложи край на връзката между партията и църквата.

Въпреки това протестите срещу държавното погребение на Абе - първото подобно събитие от 1967 г. насам, продължиха, като основна роля за недоволството играе цената на церемонията от  около 11,5 милиона щатски долара, която трябва да бъде поета от държавата във време на икономически трудности за обикновените граждани.

В една част на центъра на Токио протестиращите размахваха плакати и скандираха „Без държавно погребение“ под мелодията на китара.

В „Нипон Будокан“ бе издигнат голям портрет на Абе, който висше над  зелени, бели и жълти цветя. В центъра на сцената беше имаше японско знаме, направено от цветя. Имаше и стена от снимки, показващи как Абе да се разхожда с лидерите на Г-7, държи ръце на деца и посещава бедстващи райони.

След минута мълчание бе направена ретроспекция на политическия живот на Абе и водещи фигури от управляващата партия, включително Кишида и Йошихиде Суга, наследник на Абе и предшественик на Кишида като министър-председател, изнесоха речи.

„Винаги си казвал, че искаш да направиш Япония по-добра, че искаш младите хора да имат надежда и гордост“, каза Суга с треперещ глас, акцентирайки върху това, че много млади хора са присъствали на церемонията, за да поднесат цветя.

Противоречива фигура

Най-дълго управлявалият министър-председател на Япония беше противоречива фигура, преследвана от скандали.

Като непримирим националист, Абе тласна страната към по-агресивна защита на националните позиции на Япония – нещо, което мнозина сега смятат за прозорлив подход на фона на нарастващата загриженост за Китай, докато други считат за военолюбство.

Около 4300 души, сред които 700 чуждестранни представители, присъстваха на държавното погребение. В това число влизат поне 48 настоящи ли бивши правителствени представители, включително , включително вицепрезидента на САЩ Камала Харис, индийския премиер Нарендра Моди и бившият министър-председател на Великобритания Тереза Мей.

В Токи днес бяха разположени до 20 хиляди полицаи, близките пътища и дори някои училища останаха затворени. Церемонията предизвика множество протести, дори и днес.

Държавното погребение на Абе е първото за бивш премиер след това през 1967 г. за бившия премиер Шигеру Йошида.

Кишида обясни решението като начин за почитане на постиженията на Абе, както и като защита на демокрацията, но обикновените японци са разединени по темата. Само 30% от респондентите в скорошно проучване на TV Asahi са били съгласни с провеждането на държавно погребение, а 54% са били против.

Кишида също цитира възможността за провеждане на дипломация като причина за церемонията и прекара голяма част от последните 24 часа в срещи със световни лидери.

„Дори без неотдавнашните разкрития за Църквата на обединението, би било трудно да си представим някакви обстоятелства, при които мнозинството от японците биха предпочели почитането на Абе да стане с държавно погребение“, каза Тобиас Харис, старши сътрудник в Центъра за американски прогрес и автор на биография на бившия премиер.

„Той беше човек, който почти приветстваше и предизвикваше спорове и виждаше мисията си като преобръщане на дългогодишен консенсус или набор от консенсуси за това как се управлява Япония“, каза Харис.

Много японци бяха „привързани към следвоенния режим, който той искаше да свали“, добави авторът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ