Би Би Си: САЩ и Германия планират да изпратят танкове на Украйна

Би Би Си: САЩ и Германия планират да изпратят танкове на Украйна

Би Би Си: САЩ и Германия планират да изпратят танкове на Украйна

САЩ и Германия планират да изпратят танкове на Украйна - стъпка, която Киев се надява да промени картината на бойното поле, пише Би Би Си, позовавайки се на американски медии.

Очаква се администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да обяви планове за изпращане на поне 30 танка „М1 Ейбрамс".

Германският канцлер Олаф Шолц също е решил да изпрати най-малко 14 танка „Леопард 2“.

Украински официални лица казват, че спешно се нуждаят от по-тежки оръжия и че наличието на достатъчно бойни танкове може да помогне на силите на Киев да завземат територия от руснаците.

Досега обаче  САЩ и Германия устояваха на вътрешен и външен натиск да изпратят танкове на Украйна. Вашингтон даваше като причина за отказа от доставка обширното обучение и поддръжка, необходими за високотехнологичните „Ейбрамс".

Германците пък преминаха през месеци на политически дебати на фона на опасения, че изпращането на танкове ще ескалира конфликта и ще превърне НАТО в пряка страна във войната с Русия.

Позовавайки се на анонимни източници, американските медии съобщават, че съобщение относно доставките на „Ейбрамс" за Украйна може да дойде веднага след сряда.

Цитирани са анонимни източници, които казват, че поне 30 от  тези танкове може да бъдат изпратени. Графикът на всяка потенциална доставка обаче остава неясен и може да отнеме месеци или дори години, докато американските бойни машини достигнат фронта.

Според съобщения в американските медии, германски официални лица са обещали в частен разговор да се съгласят с доставянето на „Леопард 2“ на Украйна ако САЩ също изпратят „М1 Ейбрамс".

„Ако германците продължат да казват, че ще изпратят „Леопард“ само при условие, че американците изпратят „Ейбрамс", тогава ние трябва да изпратим „Ейбрамс“ каза пред „Политико“ сенаторът демократ Крис Кунс във вторник.

Великобритания вече заяви, че ще изпрати танкове „Чалънджър 2“ на Украйна.

Тази седмица Полша заяви, че иска да изпрати танкове „Леопард 2“ на Украйна, но те са произведени в Германия и затова Берлин трябва да одобри износа им.

Според Международния институт за стратегически изследвания най-малко 16 европейски и страни от НАТО разполагат с танкове „Леопард 2“.

Посланикът на Русия в САЩ определи новината за изпращането на танкове като „поредната явна провокация“

Говорителят на Кремъл каза, че докладваното решение на Германия „няма да донесе нищо добро“ и ще остави „трайна следа" върху отношенията с Русия.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ