Bloomberg: Зеленски се опасява, че Русия подготвя „Майдан-3“ за Украйна

Bloomberg: Зеленски се опасява, че Русия подготвя „Майдан-3“ за Украйна

Bloomberg: Зеленски се опасява, че Русия подготвя „Майдан-3“ за Украйна

Русия се опитва да организира нов „Майдан“, твърди президентът Володимир Зеленски. Тази информация му е била предоставена от служители на разузнаването и чуждестранни партньори. Според украинския президент Москва се опитва да разцепи украинското общество и да посее хаос в страната, както направи по време на предишните „Майдани“.  Това заяви украинският президент Владимир Зеленски по време на среща с чуждестранни журналисти, съобщава Bloomberg.

Според Зеленски Москва възнамерява да създаде хаос вътре в Украйна и да го отстрани от президентския пост. Той също така твърди, че разузнаването му е докладвало за съществуването на плана „Майдан-3“ и че е получил подобната информация от партньори на Украйна. “Майдан“ за тях означава преврат, така че операцията е ясна“, казва Зеленски.

Зеленски вече направи подобни изявления през 2021 г., заяви в отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „В Русия няма планове да участва в нещо подобно. Русия изобщо не се занимава с такива дела“, каза Песков пред репортери.

„Майдан“ или площад „Независимост“ е главният  площад на Киев. Именно там имаше протести през 2004 г. и през 2013-2014 г. През 2004 г. Виктор Янукович и Виктор Юшченко се състезаваха за президентския пост на Украйна. Янукович спечели изборите, но беше обвинен в фалшифициране на вота. Започнаха масови протести в страната. След митингите се проведе втори тур на гласуването, който спечели Юшченко. Той заема поста президент до 2010 г. Тогава той беше заменен от Янукович.  През 2013 г. украинският лидер реши да засили отношенията с Русия и спря подготовката за сътрудничество с ЕС в областта на свободната търговия. Това отново провокира масови протести в Украйна. През 2014 г. въоръжени сблъсъци доведоха до смъртта на 104 протестиращи и 17 служители на силите за сигурност. Тогава Янукович избяга от Киев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ