Червен код за екстремни горещини на Острова

Червен код за екстремни горещини на Острова

Червен код за екстремни горещини на Острова

Обединеното кралство се готви за най-горещия ден в историята си. Очакванията са днес температурите да достигнат до 42 градуса по Целзий, пише ВВС News.

Вчера в Съфолк бе достигната най-високата температура от 38,1 градуса, малко под рекорда от 38,7 градуса по Целзий, поставен през 2019 г.

Уелс също записа най-горещия ден в историята с 37,1 градуса в понеделник.

Метеорологичната служба издаде червено предупреждение за екстремни горещини, обхващащо голяма част от Централна, Северна и Югоизточна Англия.

Network Rail – компанията, която управлява по-голямата част от железопътната мрежа във Великобритания, призова хората да не пътуват през „червената зона“, обявена от Met Office. Тя включва района между Лондон, Манчестър и Йорк.

Thameslink - британската железопътна система, която преминава от Бедфорд, Лутън, Сейнт Олбанс Сити, Питърбъро и Кеймбридж през централен Лондон до Сътън, Орпингтън, Севеноукс, Рейнхам, Хоршам и Брайтън, обяви, че днес няма да се движи.

От съображения за сигурност същото направиха и Great Northern, които съобщиха, че влаковете им няма да се движат на север от Лондон през целия ден, както и London King's Cross – те спират влаковете си към Източното крайбрежие.

Euston, London Marylebone и от East Midlands Railway също ограничават услугите си от Лондон.

Железопътните услуги в понеделник вечерта бяха засегнати силно от екстремните горещини. От Network Rail съобщават за изкривени релси и неизправност на надземните кабелни системи. Джейк Кели, групов директор за системна експлоатация в държавната компания призна, че е взето „трудното и достойно за съжаление решение” да затвори главната линия на Източното крайбрежие и тази на Мидланд поради рекордни температури.

В понеделник редица училища бяха затворени, въпреки предупрежденията на правителството да не се стига до тази мярка.

Водоснабдителните компании в Южна и Източна Англия предупредиха, че повишеното търсене води до ниско налягане и прекъсване на доставките за някои домакинства.

Горещите вълни стават все по-вероятни и по-екстремни поради предизвиканото от човека изменение на климата. Светът вече се е затоплил с около 1,2 градуса от началото на индустриалната ера и температурите ще продължат да се повишават, освен ако правителствата по света не предприемат мерки за драстично намаляване на емисиите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
С мъдър подход към емоциите
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна