Германия може да е идентифицирала кораб, замесен с експлозиите на „Северен поток“

Германия може да е идентифицирала кораб, замесен с експлозиите на „Северен поток“

Германия може да е идентифицирала кораб, замесен с експлозиите на „Северен поток“

Германските власти съобщиха, че са претърсили кораб, който може да е транспортирал експлозиви, използвани при атаката срещу тръбопроводите „Северен поток“ миналата година, предаде Блумбърг.

Разследващите проучват следи и вещи, открити при претърсването на плавателен съд от 18 до 20 януари, каза федералният прокурор в изявление в четвъртък. Германците, работещи за компанията, наела кораба, не са разследвани, се казва в съобщението.

„Идентичността на извършителите и техните мотиви са предмет на текущото разследване“, се казва в изявление на федералната прокуратура. „В момента не е възможно да се правят изявления от конкретно естество, особено по въпроса дали това е държавно спонсорирано действие“, добавят от прокуратурата.

Разследването засилва спекулациите относно септемврийската атака срещу тръбопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“, които доставят природен газ от Русия до Германия през Балтийско море. Ударът предизвика вълна от обвинения, като Русия обвини САЩ, Украйна и Полша за саботаж, като посочи, че тези страни са „облагодетелствани“ от взривовете.

Редица медии съобщиха тази седмица за разузнавателни данни, които показват, че зад експлозиите може да стои проукраинска група.

Базираният в Лондон „Таймс“ съобщи, че западните агенции за сигурност са били наясно с украинската връзка отрано, но са се поколебали да обявят откритията си, за да предотвратят напрежението между Киев и Берлин.

„Ню Йорк Таймс“ предаде, че американските агенции са на мнение, че става въпрос за саботаж от страна на група, подкрепяща Украйна, въпреки че акцентира върху разделение в службите относно свежи разузнавателни данни.

Германският министър на отбраната Борис Писториус реагира предпазливо на доклада на „Ню Йорк таймс“, като каза, че въпреки всички индикации произходът на атаката остава неизвестен.

Той отбеляза, че ако действително става въпрос за нападение, извършено от проукраинска група, това не означава непременно, че то е поръчано от Киев. По думите му може да става въпрос и за т. нар. операция под фалшив флаг, предназначена да прикрие основния актьор.

„Има също индикации - не от мен, а от експертни мнения, че това може да е била операция под фалшив флаг, която няма да е първата по рода си в историята“, каза той пред репортери преди среща на министрите на Европейския съюз в Стокхолм в сряда. „Бих предупредил да не се правят прибързани заключения“, добави той.

След разследване на местни медии германски прокурор коментира, че екип от шест души командоси с фалшиви паспорти е наел кораб в североизточния пристанищен град Росток.

Разследването на вестник „Цайт" и списание „Контрасте“ и обществените телевизии А Ер Де и Ес Фау Ер, цитира доказателства, получени от германското разследване. Ударният екип, състоящ се от двама водолази, двама помощници, капитан и лекар, е натоварил лодката с експлозиви и се е насочил по курс към тръбопровода, съобщиха медиите във вторник.

Разследващите са открили следи от експлозивите върху маса в кабината на кораба, съобщиха медиите, като посочиха, че това показва прибързан опит да се прикрият следите им. Според разследването корабът е нает от регистрирана в Полша компания, която е собственост на двама украинци.

Западна разузнавателна служба, която не е идентифицирана, е казала на съюзниците си малко след нападението на 26 септември, че вероятно е замесена проукраинска група, съобщават медиите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ