Германия определи преговорите на Турция с ЕС като „задънена улица“

Германия определи преговорите на Турция с ЕС като „задънена улица“

В момента преговорният процес за евроинтеграцията на Турция не е в най-добро състояние, заяви германският външен министър Аналена Бербок. Според нея присъединяването на Анкара към Европейския съюз е в задънена улица и всъщност е замразено.

„Имаме много ясни правила относно процесите на присъединяване към ЕС. А фактът, че перспективите за присъединяване, процесите и напредъкът към Турция през последните години не само са в застой, но, бих казала, се оказват дълбоко замразени, се обяснява с факта, че основните глави, които са необходими за тези преговори - върховенството на закона, защитата на правата на човека - не само не са изпълнени, но и са далеч от това “, обясни Бербок. Тя добави още, че това не означава отказ от диалога с Турция, напротив, поддържането му е важно за ЕС. Бербок подчерта, че си струва да се поддържат контакти и "съседство" с Анкара.

Турция е асоциирана към ЕС от 1963 г. и е кандидат за членство в съюза от 1987 г. До 2005 г. страните официално започнаха преговори за статута на Анкара, но процесът беше прекъсван няколко пъти поради разногласия. От 2016 г. преговорният процес е възобновен, по-специално поради помощта на Турция за извеждане на Европа от миграционната криза чрез задържане на потока от бежанци на нейна територия. През последните седем години обаче Анкара не успя да завърши преговорите за членство. Кипърският проблем остава една от основните пречки по този път.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ