Германия планира нов дълг в размер на 16,6 милиарда евро

Германия планира нов дълг в размер на 16,6 милиарда евро

Германският финансов министър Кристиан Линднер планира нов дълг в размер на 16,6 милиарда евро към федералния бюджет за 2024 г., който предвижда рекордни разходи за отбрана, съобщават източници от финансовото министерство, цитирани от Ройтерс и БТА.

Според плановете новите заеми постепенно ще спадат, за да достигнат до 15 милиарда евро през 2027 г. При все това е налице дупка от 14,4 милиарда евро в средносрочния бюджетен план, тъй като Линднер опитва да балансира между финансовата отговорност и исканията за разходи в рамките на трипартийната управляваща коалиция.

Разходите за 2024 г. са планирани да възлязат на 445,7 милиарда евро спрямо 476,3 милиарда за настоящата година и включват 54,2 милиарда евро инвестиции.

Финансовото министерство възнамерява да представи проектобюджета за обсъждане в кабинета в сряда. Първоначалните обсъждания през март и юни бяха отложени заради сериозно търкания в коалицията, съставена от социалдемократи, зелени и парзарноориентирани свободни демократи.

Германия планира през 2024 г. най-накрая да задели 2 на сто от БВП за отбрана, както настоява НАТО. Сумата възлиза на 51,8 милиарда евро военни разходи и допълнителни 19,2 милиарда евро за въоръжените сили.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ