Инфлацията унищожава испанската средна класа

Инфлацията унищожава испанската средна класа

Инфлацията унищожава испанската средна класа

Във времена на несигурност неравенството се увеличава. Този факт, който се повтаря с циклите на икономиката, отново оставя своя отпечатък върху Испания поради нестабилността, която започна с пандемията и се влоши с войната в Украйна. Натискът на инфлацията е по-задушаващ в най-бедните домакинства, отколкото сред тези с най-високи покупателни способности, но средната класа също започва да избледнява, предава eleconomista.es

Последните данни, публикувани от Националния статистически институт (INE), не са много обнадеждаващи за евентуално обръщане на сценария в средносрочен план. Инфлацията за юни сочи 10,2%, най-високото ниво от 37 години, ако водещият индикатор бъде потвърден на 13 юли, а базовата инфлация вече е 5,5%. От януари до май пазарската кошница е поскъпнала средно с 8,1%.

Най-осезаемо поскъпване има при стоките и продуктите от първа необходимост. Разходите за жилища, вода, електричество, газ и други горива регистрират повишение от над 10% от април миналата година, достигайки 33,1% през март и записвайки някои месеци над 20%. Транспортът с годишно увеличение от над 10% от края на миналата година, и храната с 28-годишни върхове, допълват списъка.

Трябва да се припомни, че според Проучването на условията на живот населението, изложено на риск от бедност или социално изключване, се е увеличило до 27,8% през първата година от пандемията, регистрирайки най-високата си стойност от пет години.

Проучването на Oxfam Intermón Inequality посочва, че инфлацията намалява покупателната способност на най-бедните домакинства с 30% повече от тази на най-богатите домакинства. За домакинствата с по-ниска покупателна способност (400 евро доход на месец) днес е с 14,16% по-скъпо да поддържат същия модел на потребление като преди пандемията. Кошницата за пазаруване също е по-скъпа от преди за най-богатите (5000 евро или повече месечен доход), но в по-малка степен - от 11%.

Въздействието на нарастващите цени на енергията върху домакинствата с по-ниски доходи също нараства. Oxfam Intermón изчислява, че през първото тримесечие на 2022 г. 35% от доходите на най-уязвимите са били използвани за плащане на енергия.

Пипалата на това нарастване на енергийните стоки достигат и до домакинствата от по-ниската средна класа: за почти 4% (75 019 домакинства според оценки на НПО) сметките за електричество или газ поглъщат 50% от доходите.

Унищожаването на средните класи върви ръка за ръка с невъзможността за спестяване. При контролирана инфлация половината от испанските домакинства с над 16 000 евро годишен нетен доход биха могли да спестят част от дохода, но при превишени цени анализът показва, че само три от 10 домакинства могат да го направят. Тази нова реалност, се посочва в проучването, би била индикатор за силно влошаване на средната класа в Испания и увеличаване на пропастта между най-бедните и най-богатите.

При запазване на една и съща пазарска кошница капацитетът за спестявания се влошава 3,5 пъти повече сред най-бедните домакинства, чийто капацитет вече е бил отрицателен преди високата инфлация.

Както във всичко друго, и при кризите има контрасти. Докато едни обедняват, други прибират печалби, посочват от неправителствената организация, имайки предвид финансовия, фармацевтичния, енергийния и хранителния сектор, които процъфтяват насред икономическия хаос.

Както припомня организацията, приходите на четирите най-големи испански енергийни компании са нараснали с 34% между 2020 г. и 2021 г., а печалбите им през 2021 г. са двойно по-високи от средните, наблюдавани през предходните пет години. 

Само водноелектрическите и атомните електроцентрали биха генерирали между март 2021 г. и март 2022 г. повече от 6,5 млрд. евро извънредни печалби.

"Тези данни, за съжаление, потвърждават, че инфлацията разбира класите, наказвайки някои повече от други, тъй като животът е по-скъп за хората, които имат по-малко ресурси", казва Ернесто Гарсия, координатор на Just Recovery (Справедливо възстановяване, бел. ред.) в Испания. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ