Как работи ирландският модел за разширяване на достъпния жилищен фонд

Как работи ирландският модел за разширяване на достъпния жилищен фонд

Как работи ирландският модел за разширяване на достъпния жилищен фонд

Правителството и големите наемодатели в Ирландия преговарят за споразумение за разширяване на фонда от социални жилища под наем. Предложението на Асоциацията на собствениците на жилища под наем (Asval) включва прехвърляне на 30 000 къщи на държавата за срок от 25 години с цени от 20% под пазарните, пише eleconomista.es.

"Частният и публичният сектор трябва да седнат заедно на масата за разговори, за да намерят модели, които са ефективни и мащабируеми", каза наскоро Едуард Мендилусе, главен изпълнителен директор на Anticipa и Aliseda и член на Asval, който поиска споразумението да бъде с централната администрация, а не с автономните общности, за да му се осигури по-голяма "правна сигурност". Предложението на големите наемодатели е по ирландски модел, но как точно работи то? 

Разширената схема за дългосрочно социално жилищно наемане на правителството на Ирландия предлага на местните власти възможността да наемат жилища на строителни предприемачи и институционални инвеститори. Целта е да се постигнат "социални жилища в голям мащаб и да се постигнат най-добри резултати за всички страни", предвижда изпълнителната власт.

Програмата предвижда срок на наем от 25 години. През това време администрацията е тази, която дава жилищата под наем на гражданите и тази, която събира наема на цена по-ниска от пазарната. Първоначално съответният местен орган (наемателят) се договаря с наемодателя (собственик на имота) плащането на до 95% от наема по пазарна цена. Този наем се преразглежда на всеки три години, свързан с Хармонизирания индекс на потребителските цени (IPCA). Програмата задължава наемодателя да предоставя услуги по управление на собствеността. Освен това предприемачите или инвеститорите, които са готови да се откажат от домовете си, трябва да имат минимум 20 имота в една и съща географска област.

Големите собственици, заинтересовани да участват в лизинговия план, трябва да отговарят на редица изисквания. Те трябва да са юридически лица, учредени съгласно Закона за дружествата от 2014 г., трябва да предоставят декларация за платежоспособност и писма за подкрепа от финансиращите организации и да обяснят как ще поддържат имотите за срока на лизинга. Освен това, жилищата трябва да бъдат обзаведени и да отговарят на всички законови изисквания, съдържащи се в Наредбата за жилищното настаняване от 2017 г.

Правителството на Ирландия планира постепенно да премахне схемата за отдаване под наем до 2026 г. Всички предложения, които пристигат, се оценяват от Жилищната агенция заедно с местните власти, за да се установи дали мястото, където се намира имотът, е подходящо за социални жилища - дали конкретното предложение отговаря на нуждите от жилища в района и дали предложените наеми са съобразени с пазарните наеми. В случай на спор относно пазарните наеми, предложенията могат да бъдат отнесени към независим оценител.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ