Керван от хиляди нелегални мигранти тръгна от Мексико към границата със САЩ

Керван от хиляди нелегални мигранти тръгна от Мексико към границата със САЩ

Керван от хиляди нелегални мигранти тръгна от Мексико към границата със САЩ

Около осем хиляди мигранти без документи се отправиха към южната граница на САЩ часове преди държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да посети Мексико, за да се срещне с президента на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор, съобщи NBC News.

Както отбелязва вестникът, керван от мигранти от Централна Америка, Венецуела, Куба и други страни напусна мексиканския град Тапачула на Бъдни вечер. Те прекарали коледната нощ, спейки върху парчета картон или пластмаса под навеси или на гола земя. „Свикнал съм да прекарвам коледната вечеря със семейството си, а не навън като вчера“, каза Едувигес Ариас, мигрант от Венецуела.

Мигрантите се насочват към границата на САЩ заради предстоящата среща между Блинкен, Обрадор, американския секретар по вътрешната сигурност Алехандро Майоркас и съветника по вътрешната сигурност на Белия дом Лиз Шерууд-Рандал в Мексико Сити, на която се планира да се обсъдят „безпрецедентни нелегална миграция в западното полукълбо и да се идентифицират начините, според които Мексико и Съединените щати ще решат проблемите със сигурността на границите."

Един от организаторите на кервана Луис Гарсия Вилагран каза, че срещата между американски и мексикански служители "ще бъде между глупаци, които искат да използват жените и децата като инструменти за търговия".

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън изпрати Блинкен в Мексико за разговори с президента Обрадор. Според него това трябва да помогне за разрешаване на кризата с рекордната нелегална миграция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ