Ким Чен-ун заплаши с ядрено оръжие при конфликт със САЩ

Ким Чен-ун заплаши с ядрено оръжие при конфликт със САЩ

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун предупреди, че е готов да използва ядрените си оръжия при евентуален военен конфликт със САЩ и Южна Корея, предаде Асошиейтед прес, като се позова на съобщение в севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА.

Ким отправи заканата си в реч по повод 69-ата годишнина от края на Корейската война и в момент, в който Вашингтон и Сеул интензифицират летните си военни учения. 

"Въоръжените ни сили са напълно подготвени да реагират при всяка криза, а частите ни за ядреното възпиране също са в готовност да се мобилизират в цялата си мощ", заяви той.

Лидерът на Северна Корея обвини САЩ, че "демонизират“ страната му, за да оправдаят враждебната си политика спрямо нея. Според него фактът, че Вашингтон заклеймява рутинните военни дейности на Пхенян, като същевременно провежда военни учения с Южна Корея, ясно доказва американските двойни стандарти. 

В речта си Ким определи южнокорейския президент Юн Сук-йол като "вманиачен в конфронтациите" и го обвини, че е стигнал по-далеч от предшествениците си.

"Абсурдно и самоубийствено е да говорят за военни действия срещу страната ни, която разполага с оръжията с абсолютна мощ, от които те изпитват най-силен страх", каза още Ким.

Севернокорейският лидер беше придружен от съпругата си Ро Сол Джу, чиято поява на публични места е изключително рядко явление. Тя беше заснета разплакана по време на церемонията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ