Китай изпревари САЩ като най-предпочитан съюзник в Югоизточна Азия

Китай изпревари САЩ като най-предпочитан съюзник в Югоизточна Азия

Китай изпревари САЩ като най-предпочитан съюзник в Югоизточна Азия

Мнозинството от жителите на Югоизточна Азия биха застанали на страната на Китай, а не на САЩ, ако бъдат принудени да избират, става ясно от регионално проучване, цитирано от Си Ен Би Си.

Въпреки това някои държави, които се чувстват застрашени от териториалните претенции на Пекин за Южнокитайско море, все още предпочитат Вашингтон.

Това е първият път, когато Пекин изпреварва Вашингтон от 2020 г., когато годишно проучване за първи път поставя въпроса. Предпочитанията в полза на САЩ са спаднали от 61,1% миналата година на 49,%.

Проучването е проведено от базирания в Сингапур мозъчен тръст ASEAN Studies Center към ISEAS–Yusof Ishak Institute между 3 януари и 23 февруари с 1994 респонденти от академичните среди, бизнеса, правителството, гражданското общество и медиите.

Анкетираните са от Асоциация на страните от Югоизточна Азия (ASEAN) с най-много участници от Сингапур и Индонезия.

Китай с над 50% се очертава като стратегически най-подходящият партньор за ASEAN, изпреварвайки САЩ, докато Япония продължава да бъде голямата сила в региона, получаваща най-голямо доверие.

Китай и ASEAN са най-големите партьори по взаимен търговски обмен в продължение на четири последователни години, като той достигна 911,7 милиарда долара през 2023 г.

Въпреки това, други близо 50% от анкетираните изразяват недоверие към Китай, като 45,5% казаха, че се страхуват, че Пекин може да използва своята икономическа и военна мощ, за да застраши интересите и суверенитета на тяхната страна, става ясно от доклад.

Агресивното поведение на Китай в Южнокитайско море предизвиква най-голямо безпокойство във Филипините (90,2%) и Виетнам (72,5%).

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши каза пред Блумбърг миналия месец, че претенциите на неговото правителство върху определени части от Южнокитайско море не трябва да се разглеждат като провокация към Китай.

„Това не е ръчкане на мечката, така да се каже. Ние се опитваме да направим точно обратното. Опитваме се да поддържаме нещата на управляемо ниво, да продължим диалога, какъвто и да е той, на всяко ниво“, каза държавният глава.

Виетнам също претендира за суверенитет над острови в Южнокитайско море, въпреки че Пекин отхвърли тези твърдения.

Проучването разкри, че САЩ все още имат подкрепа от мнозинство от респондентите във Филипините (83,3%) и Виетнам (79%), които са склонни да се присъединят към САЩ по отношение на Китай.

„Въпреки че Китай спечели известна позиция в Югоизточна Азия по отношение на печеленето на благоприятно обществено възприятие, заслужава да се отбележи, че някои от най-острите му териториални спорове също се намират в региона“, каза Кендрик Чан от LSE IDEAS.

ASEAN трябва да изгради своята устойчивост и единство, за да отблъсне натиска от двете големи сили, САЩ и Китай, посочват почти половината от анкетираните.

Глобалната макроикономическа несигурност продължава да бъде проблем за региона, като мнозинството от жителите на Югоизточна Азия (57,7%) се страхуват от безработица и икономическа рецесия.

Други опасения включват конфликтът Израел-Хамас от октомври 2023 г. и последвалите атаки на йеменските бунтовници хусите в Червено море. Въпреки че географски тези събития може да са далеч, въздействията се усещат чрез прекъсвания на веригата за доставки, които могат пряко да повлияят на цените на енергията и храните.

„Резултатите от проучването тази година ясно отразяват повишената регионална загриженост относно икономическите проблеми и риска от неограничено геополитическо съперничество, което може да повлияе неблагоприятно на интересите на региона в краткосрочен до средносрочен план“, каза Чой Шинг Куок, главен изпълнителен директор на института ISEAS-Yusof Ishak .

„В същото време резултатите ни казват, че регионът продължава да се надява, че големите сили могат да си сътрудничат по въпроси от взаимна полза и приветства други големи сили да се ангажират по-тясно с ASEAN“, добави той.

Китайският президент Си Дзинпин се срещна с новоизбрания президент на Индонезия Прабово Субианто в понеделник.

Си каза, че Китай гледа на отношенията си с Индонезия от стратегическа и дългосрочна перспектива и е готов да задълбочи всестранното стратегическо сътрудничество с Джакарта.

Пекин съобщи в понеделник, че министри от Лаос, Виетнам и Източен Тимор ще посетят поотделно Китай от 2 до 5 април по покана на китайския външен министър Ван И.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ