Китай предупреди Аржентина да не къса връзките си с големите държави

Китай предупреди Аржентина да не къса връзките си с големите държави

Китай предупреди Аржентина да не къса връзките си с големите държави

Китайското външно министерство предупреди във вторник, че би било "сериозна грешка" на аржентинската дипломация да скъса връзките с големи държави като Китай и Бразилия, които са най-големите търговски партньори на Буенос Айрес, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Призивът идва след изборният резултат от неделя, когато Аржентина избра за нов президент Хавиер Милей – десен либертарианец, който критикува Китай и Бразилия, заявявайки, че "няма да си има работа с комунисти", и предпочита засилване на връзките със САЩ.

В същото време  Диана Мондино, икономист, която е спрягана за следващ външен министър на Аржентина,  казва, че страната няма да се присъединява към обединението БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).

Аржентина бе сред шестте страни, поканени да се присъединят към блока. Мондино заяви, че Аржентина ще "спре да взаимодейства" с правителствата на Китай и Бразилия, запитана дали Аржентина ще насърчава износа и вноса с тези държави. "Двете страни имат силна икономическа взаимна допълняемост и огромен потенциал за сътрудничество", заяви Мао Нин, говорителка на китайското МВнР. "Китай има желание да продължи да работи с Аржентина в името на стабилност и дългосрочно развитие на двустранните отношения", заяви Мао Нин. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ