Ким Чен Ун лично ръководил изстрелване на междуконтинентална балистична ракета

Ким Чен Ун лично ръководил изстрелване на междуконтинентална балистична ракета

Северна Корея потвърди, че е извършила тестово изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета с твърдо гориво Хвасон-18 в сряда сутринта, според Корейската централна информационна агенция (KCNA). Изстрелването бе ръководено лично от севернокорейския лидер Ким Чен Ун. 

„ С цел последователно възпиране на много опасни военни изстрелвания на враждебни сили, на 12 юли Главното ракетно управление извърши изпитателен пуск на нов тип междуконтинентална балистична ракета „Хвасон-18“ - водещата оръжейна система на стратегическине въоръжени сили на КНДР“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че изстрелването е извършено в момент, когато „ситуацията с военната сигурност на Корейския полуостров и в региона се доближава до ръба на ядрена криза“.  Според държавната агенция, ракетата е летяла 4491 секунди, максималната й височина на полета е 6648,4 км.

Ким Чен Ун е изразил пълното си задоволство от резултатите от тестовото изстрелване. Според лидера на КНДР Ким Чен Ун, цитиран от KCNA, „настоящата нестабилна ситуация, когато враждебни сили сериозно заплашват ситуацията със сигурността на Корейския полуостров всеки час“, изисква КНДР „интензивно да полага още по-големи усилия за прилагане на линията, предложена от VIII партиен конгрес за укрепване на възпирането на ядрената война."

Както беше съобщено, южнокорейските военни и министерството на отбраната на Япония обявиха изстрелването на междуконтинентална балистична ракета от КНДР в сряда сутринта. На свой ред британското постоянно представителство в ООН съобщи, че в четвъртък ще се проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с изстрелването, извършено от КНДР.

„Съветът за сигурност ще проведе извънредно заседание в четвъптък следобед, след като Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета в сряда“, съобщи британското постоянно представителство в социалните медии. Отбелязва се, че това е четвъртото изпитание на междуконтиненталната балистична ракета на КНДР за тази година, което нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ