Лидерът на Хонконг настоява при търсенията Google да показва химна на Китай, вместо протестна песен

Лидерът на Хонконг настоява при търсенията Google да показва химна на Китай, вместо протестна песен

Лидерът на Хонконг настоява при търсенията Google да показва химна на Китай, вместо протестна песен

Главата на администрацията на Хонконг Джон Лий обяви, че ще настоява пред Google при търсене на химна на града, като водещ резултат да излиза националният химн на Китай, а не досегашната протестна песен, популярна от гражданските вълнения през 2019 г., предаде Асошиейтед прес.

Коментарите на Джон Лий идват след няколко големи спортни събития – включително турнир по ръгби в Южна Корея и състезание по силов трибой в Дубай – където продемократичната протестна песен „Слава на Хонконг“ беше пусната като химн на града , вместо китайския национален химн „Маршът на доброволците“.

„Има начини да го направим. Въпросът е дали една компания действа отговорно и дали зачита значението на един национален химн в глобалния контекст“, каза Лий на брифинг. Той каза, че ще продължи да настоява Google да направи тази промяна.

От Google не е отговорено веднага на исканията за коментар. Изказването на Лий идва ден, след като шефът на сигурност та в Хонконг Крис Танг каза, че искането Google да замени протестния химн „Слава на Хонконг“ с националния химн на Китай, се е наложило, защото при търсене такъв резултат е бил отказан. От Google обяснили, че подобни резултати са генерират от алгоритъм и не включват конкретна човешка намеса, твърди Танг.

„Слава на Хонконг“ стана популярна песен по време на антиправителствените протести през 2019 г. Сега отношението към нея е като забранена, след като беше приет закон за националната сигурност, който преследва политическото несъгласие. Властите казаха, че фразата „Освободете Хонконг, революцията на нашето време“ – популярен протестен лозунг, който е част от текста на песента – се счита за сепаратистка и подривна според закона за националната сигурност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ