Лидерите на НАТО: Пътят на Украйна към членство е необратим

Лидерите на НАТО: Пътят на Украйна към членство е необратим

Членовете на НАТО с ангажираха с „необратим път“ към бъдещо членство на Украйна в Алианса, както и към изпращане на повече помощ за Киев, предаде Би Би Си.

Въпреки че официалният график за присъединяването на страната към отбранителния съюз не беше договорен на среща на върха във Вашингтон, лидерите на НАТО заявиха, че подкрепата за военните усилия на Украйна е „непоколебима".

НАТО също така обяви по-нататъшна интеграция с армията на Украйна и членовете се ангажираха да предоставят помощ от 40 млрд. евро през следващата година, включително изтребители F-16 и подкрепа за противовъздушна отбрана.

 „Подкрепата за Украйна не е благотворителност – тя е в интерес на нашата сигурност“, каза генералният секретар на блока Йенс Столтенберг каза:

Премиерът на Обединеното кралство сър Киър Стармър и президентът на САЩ Джо Байдън бяха сред лидерите на НАТО, които потвърдиха подкрепата си за Украйна на срещата на върха.

Продължаващата война в Украйна беше на първо място в дневния ред на срещата на върха на НАТО, като в заключителната декларация, съгласувана от всички членове, се казва, че Русия „остава най-значимата и пряка заплаха“ за сигурността.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен потвърди, че произведените в САЩ изтребители F-16 са в процес на прехвърляне от Дания и Нидерландия в Украйна.

Това ще бъде първият път, когато Украйна получава изтребители от западните си партньори - нещо, за което Киев отдавна призовава.  Блинкен каза на срещата на върха, че самолетите ще бъдат използвани „това лято:.

Членовете на НАТО се съгласиха да създадат ново звено, което да координира военната помощ и обучението на украинската армия като част от мерките, предназначени за задълбочаване на връзките между алианса и Украйна.

В съвместното изявление се казва, че тези мерки, съчетани с ангажименти за помощ от отделни членове, „представляват мост към членството на Украйна в НАТО“.

В него се казва, че Украйна е постигнала "конкретен напредък" по "необходимите демократични, икономически и реформи в областта на сигурността" през последните месеци - но че официална покана за членство ще бъде отправена само когато "са изпълнени условия".

„Докато Украйна продължава тази жизненоважна работа, ние ще продължим да я подкрепяме по нейния необратим път към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО“, се казва в изявлението.

НАТО също така обвини Китай, че е „решаващ фактор“ за войната на Русия срещу Украйна, в някои от най-острите си забележки досега относно намесата на Пекин.

Това предизвика гневна реакция от мисията на Пекин в ЕС, която призова НАТО да „спре да говори за така наречената китайска заплаха и да провокира конфронтация и съперничество“.

Украинският президент Володимир Зеленски беше поканен на срещата на върха на НАТО и имаше срещи със световни лидери, включително първата му със сър Киър Стармър, откакто стана министър-председател на Обединеното кралство.

Зеленски също се срещна с американски политици както от Демократическата, така и от Републиканската партия - ход, предназначен да укрепи междупартийната подкрепа за Украйна след безпокойство в Конгреса по-рано тази година, когато големият пакет от военна помощ беше отложен с няколко месеца.

Лидерите на НАТО се надяваха срещата на върха тази седмица да даде възможност за представяне на обединен фронт в подкрепа на Украйна след скромните успехи на Русия на бойното поле през последните месеци.

Въпреки това може да има известно разочарование в Киев, че няма ясна публична индикация колко време ще мине, докато на Украйна бъде предложено пълноправно членство.

Срещата на върха - която отбеляза 75-годишнината от основаването на алианса - дойде месеци преди президентските избори в САЩ, на които Доналд Тръмп, който е отявлен критик на НАТО, може да се върне в Белия дом, както и на фона на политически проблеми за президента на САЩ Джо Байдън.

Докато 81-годишният Байдън се срещна с други лидери на НАТО в сряда, някои влиятелни демократи публично го призоваха да се откаже от надпреварата поради опасения, че е твърде стар, за да се изправи срещу Тръмп, който е на 78 години.

В отговор на въпрос на Би Би Си генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отказа да бъде коментира дали вътрешната политика на САЩ може да повлияе на алианса.

 „НАТО е най-успешният съюз в историята, защото успяхме да останем настрана от вътрешните политически дебати“, каза той.

„За мен е важно да продължа да правя каквото мога, за да гарантирам, че това ще продължи да бъде така“, добави Столтенберг.

Байдън използва срещата на върха, за да потвърди подкрепата си за Украйна и да призове за повече инвестиции в отбраната от други членки, които изостават в разходите.

„Ние можем и ще защитим всеки сантиметър от територията на НАТО“, добави президентът.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
Лидерите на НАТО: Пътят на Украйна към членство е необратим
Технополис приема предварителни поръчки за новите Samsung Galaxy Z Fold6 и Z Flip6 и смарт часовниците Galaxy Watch 7 и Galaxy Watch Ultra

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ