МААЕ поиска по-широк достъп до Запорожката АЕЦ, за да се увери, че на обекта няма експлозиви

МААЕ поиска по-широк достъп до Запорожката АЕЦ, за да се увери, че на обекта няма експлозиви

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) поиска вчера достъп до всички сгради на окупираната от руските сили Запорожка АЕЦ в Украйна, за да се увери, че на обекта няма мини или експлозиви, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„С покачването на напрежението и с нарастването на военната активност в района на нашите експерти трябва да бъде дадена възможност да проверят фактите на място“ по „независим и обективен“ начин, каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

"От решаващо значение е да бъде изяснена ситуацията" в момент, в който двете страни се обвиняват взаимно в планиране на "провокация" или "атака", изтъкна Гроси.

През последните няколко седмици служители на МААЕ инспектира различни части от комплекса на Запорожката АЕЦ, като казват, че досега не са забелязали следи от мини или експлозиви. Агенцията на ООН обаче засега не разполага с достъп до покривите на помещенията, в които се помещават реактори 3 и 4 на атомната електроцентрала, и до определени зони от охладителната система на централата.

Военното присъствие „изглежда непроменено“, съобщава още МААЕ, която информира още, че в последно време не е забелязала обстрел в близост до централата.

Киев обвини тази седмица Москва, че подготвя „провокация“ на обекта, а Русия уверява, че Украйна планира „атака“ срещу съоръжението.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ