Олаф Шолц е готов да предостави танкове "Леопард" на Украйна при едно условие

Олаф Шолц е готов да предостави танкове Леопард на Украйна при едно условие

Олаф Шолц е готов да предостави танкове "Леопард" на Украйна при едно условие

Германският канцлер Олаф Шолц е готов да разреши доставка на бойни танкове „Леопард“ на Украйна при определени условия, съобщават германски вестници, цитирани от ДПА. 

В телефонен разговор с американския президент Джо Байдън германският канцлер Олаф Шолц е дал ясно да се разбере, че Германия може да достави танкове „Леопард“ , само ако САЩ на свой ред предоставят на Украйна мощни бойни танкове „Ейбрамс“ (Abrams), пише в. „Зюддойче цайтунг“. 

По време на разговора във вторник Байдън все още не е бил взел решение, пише вестникът, цитиран от БТА.

Позовавайки се на правителствени източници, вестник „Билд“ също съобщава за това условие, поставено от Шолц. Според изданието германският канцлер иска Европа и САЩ заедно да доставят танкове на Украйна, за да не може Кремъл да разцепи НАТО, пише „Билд“.

Останалите държави, които разполагат с танкове „Леопард“. не могат да ги предоставят на Украйна без разрешение от Германия, която ги произвежда.

На 20 януари в американската база в Рамщайн ще се състои поредна среща на министрите на отбраната на западни държави, на която ще се обсъжда по-нататъшната помощ за Украйна и най-вече предоставянето на танкове „Леопард“. На тази среща Германия ще бъде представена от новия министър на отбраната Борис Писториус.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ