Премиерът на Каталуния: Няма място за корупция в този регион

Премиерът на Каталуния: Няма място за корупция в този регион

Премиерът на Каталуния: Няма място за корупция в този регион

Корупцията няма място в Каталуния, каза премиерът на автономния регион Пере Арагонес на партийно събрание в Жирона. Според медиите посланието е адресирано до председателя на парламента Лора Борас, срещу която има повдигнати обвинения от прокуратурата, независимо, че името ѝ не беше изречено, предава БНР. "Институциите са за всички хора, а не за един или двама души", каза Арагонес.

"В републиканската и независима Каталуния, която вече изграждаме, корупцията нито има, нито ще има място", допълни регионалният премиер в разгара на дискусията дали самата Борас трябва да направи крачка назад и да се оттегли от поста председател на местния парламент.

Прокуратурата повдигна срещу нея обвинения за възлагане на 18 договори на своя приятел без обществена поръчка в периода между март 2013 г. и февруари 2017 г., когато е ръководела Института за каталунските писма. Заради злоупотребата с обществени средства поисканата от прокурора присъда е 6 години лишаване от свобода и 21 години забрана да заема публични длъжности. Ако Борас откаже да се оттегли, тогава ще бъде приложен член 25 ал.4 от Правилника за работа на Парламента, който ще позволи на депутатите да я отстранят от длъжността. „Това е най-лошата атака, която може да получим“, каза Арагонес, давайки да се разбере, че в обтегнатите отношения между автономния регион и централното правителство на Испания заради шпионския скандал, Каталуния не печели от сегашния.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ