Политиката на Фед продължава да носи най-големия риск за фондовите пазари

Политиката на Фед продължава да носи най-големия риск за фондовите пазари

Политиката на Фед продължава да носи най-големия риск за фондовите пазари

Акциите се покачват през тази година, опровергавайки множество песимистични прогнози. Дори със спада от 2% миналата седмица S&P 500 се е повишил с повече от 17% от началото на 2023 г. Повишаващи се лихвени проценти, спадове на корпоративните печалби, проточилият се конфликт в Украйна, по-лоша от прогнозирано икономическа картина в Китай – нито един от тези фактори не успя да спре пазарното рали, пише Джули Хейман за Yahoo Finance.

Какво обаче би могло да обърне възходящата траектория на пазара на акции?

Някои стратези и икономисти все още сочат с пръст Федералния резерв, дори когато централната банка е към края на своя цикъл на затягане на паричната политика. Това се дължи на много обсъжданите „дълги и променливи закъснения“ в ефекта от повишаването на лихвите. Това означава, че тези увеличения отнемат много време, за да засегнат икономиката, и го правят по неравномерен начин.

Мохамед Ел-Ериан казва, че все още има възможност централната банка да направи „политическа грешка“. Главният икономически съветник на Allianz и президент на Queens’ College, Cambridge University говори пред Yahoo Finance. Той постоянно изтъква силата на икономиката на САЩ, като същевременно повдига възможността за подобна грешка.

„Най-голямото ми безпокойство е, че Фед ще затегне прекалено много, че Фед ще продължи да преследва цел за инфлация от 2%, което има по-малко смисъл за днешните структурни елементи и елементи от страната на предлагането“, каза той.

Ел-Ериан казва, че зависимостта от данни на Фед е проблем, тъй като данните, които анализира, са ретроспективни.

„Най-големият ми страх е, че до края на годината основната инфлация ще започне да се повишава отново и в този момент, ако Фед продължи да бъде прекомерно зависим от данните, ще бъде поставен в наистина трудна позиция, а ние не искаме това. Искаме Фед да има дългосрочен план за насочване на средносрочната инфлация и да се увери, че няма да навредим ненужно на икономическия растеж в отговор на краткосрочни данни“, добавя той.

Ел-Ериан не е единственият, който се тревожи за Фед. Но участниците на пазара се сблъскаха с състояние на икономиката и фондовия пазар, които се противопоставят на очакванията им през цялата година. Дори ако Фед има потенциала на теория да задуши растежа, увеличение на лихвите от 0 до 5,5% за малко повече от година не го направи.

„Ако погледнете всяка рецесия през последните 60 до 70 години, единственият обединяващ фактор, единственият общ знаменател, беше прекалено ревностният Фед“, казва Джак Манли, глобален пазарен стратег в JPMorgan Asset Management. „Не бих казал, че това време е различно, но също така не мисля, че рецесията е гарантирана, поне през първата половина на следващата година“, добавя той.

Инвеститорите може да не са толкова притеснени в момента за Фед, защото те вече имат очаквания за това кога централната банка ще започне да намалява лихвите.

Юнското обобщение на икономическите прогнози показа, че управителите на Фед очакват лихвите да бъдат по-ниски до края на 2024 г. Участниците на пазара са на същото мнение, като по-голямата част от фючърсните залози оценяват лихвите в диапазона от 3,75% до 4,25 % до декември следващата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ