„Политико“: САЩ планират да започнат да доставят на Украйна танкове „Ейбрамс“

„Политико“: САЩ планират да започнат да доставят на Украйна танкове „Ейбрамс“

Американските танкове „Ейбрамс“ вероятно ще пристигнат на украинското бойно поле през септември, пише американското издание „Политико“ като се позовава на шестима души, запознати с планирането, съобщава Укринформ, цитирана от БТА.

Планът е през август да бъдат изпратени няколко танкове „Ейбрамс“ в Германия, където ще им бъде направен последен ремонт. След като този процес приключи, първата партида „Ейбрамс“ ще бъде изпратена в Украйна следващия месец.

САЩ изпращат по-стари модели M1A1 вместо по-модерната версия A2, за чието прехвърляне до Украйна би била нужна една година.

Представител на министерството на отбраната и друг източник, запознат със становището на Киев, казаха, че танковете могат да пристигнат в Украйна дори още през август, но този график може да е прекалено оптимистичен.

 Тези танкове не са нови; освен това по-старите машини ще пристигнат в Украйна без най-чувствителната им технология, включително в някои случаи секретна броня с обеднен уран.

Първоначалната партида ще включва шест до осем танка. САЩ планират да изпратят общо 31 танка, колкото е съставът на украински батальон.

Преди украинските сили да започнат да използват танковете, те трябва да приключат приблизително 10-седмичен курс с 31 тренировъчни танка в армейската база „Графенвьор“ в Германия.

САЩ работят с европейските си съюзници, за да създадат обекти за поддръжка, където да се извършват тежки ремонти, особено за повредени в бой танкове „Ейбрамс“ и други тежки бронирани машини, дарени на Украйна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ