Полша иска да стане финансов хъб за възстановяването на Украйна

Полша иска да стане финансов хъб за възстановяването на Украйна

Полша иска да стане финансов хъб за възстановяването на Украйна

Полша планира да стане финансов център за възстановяването на Украйна. Това съобщи заместник-министърът на финансите на страната Артур Собон в ефира на радио RMF24.

По думите му тази роля е много важна за Полша, тъй като Варшава би искала да бъде в центъра на подобни проекти. „Както Полша играеше ролята на военен хъб по отношение на организирането и предоставянето на военна помощ за Украйна, така бихме искали тя да играе ролята на финансов център, през който ще минава финансирането за възстановяването на Украйна“, каза Собон.

По-рано полският премиер Матеуш Моравецки съобщи, че в страната му ще бъде формиран логистичният тил на източния фланг на НАТО. Част от изпълнението на тази задача ще бъде съхраняването на хиляди единици военно оборудване в складовете на НАТО в Полша.

Между Украйна и Полша „няма граници“ и няма да има в бъдеще, заяви миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски по време на церемония по награждаването му с Ордена на Белия орел от президента Анджей Дуда във Варшава.

„Мисля, че това е началото на факта, че в бъдеще между нас няма да има граници, каквито и да било: политически, икономически и – което е много важно – исторически. За нашите народи. Но за това все още трябва да спечелим“, каза украинският лидер тогава.

Източници, близки до канцеларията на президента на Украйна, смятат, че с това изявление президентът е намекнал за сценарий за развитието на събитията след края на конфликта и по-специално за възможност за създаване на конфедерация между Украйна и Полша.

Независими политически анализатори обаче смятат, че по-скоро Зеленски е имал предвид последиците от влизането на Украйна в ЕС и НАТО, което наистина ще направи границата с Полша формална за гражданите. Обществото на двете страни е за задълбочаване на сътрудничеството между Киев и Варшава, отбеляза тогава в свой анализ украинското издание Strana.ua.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Най-важният критерий за успех в живота според Уорън Бъфет
3,93 е средната оценка на матурата по български език и литература
Неочакван обрат: Първото предложение за отстраняването на Гешев беше оттеглено
ДБ поискаха оттегляне на Пеевски от комисията за конституционна реформа. ДПС няма да отстъпи, публикува свой проект за промени
Комуникационна агенция together& е най-награждаваната на IAB MIXX Awards 2023
Първата задача на Спецов като шеф на НАП: Ще се запозная с реалните данни за събираемостта на приходите
Google предприема мерки срещу служителите, които не ходят достатъчно често в офисите
Водата от язовир „Каховка“ разнася мини, предупреди Червеният кръст