Путин предупреди Запада за скок на цените при ограничения върху купуването на руски петрол

Путин предупреди Запада за скок на цените  при ограничения върху купуването на руски петрол

Путин предупреди Запада за скок на цените при ограничения върху купуването на руски петрол

Руският президент Владимир Путин предупреди западните държави да не планират да ограничат покупките на петрол от страната. Според него в противен случай последствията ще бъдат абсолютно същите като в ситуацията с газа - цените на горивата ще се повишат значително, предаде РИА Новости.

„Сега чуваме всякакви фалшиви идеи за ограничаване на обема на руския петрол, ограничаване на цената на руския петрол. Това е същото нещо, което се случва в газа. Резултатът, дори е учудващо, че хора с висше образование го казват, та резултатът ще бъде същият - поскъпване. Цените на петрола ще скочат до небето“, отбеляза Путин.

Руският лидер каза, че Западът се опитва да прехвърли вината за началото на енергийната криза върху „Газпром“, въпреки че самият той /Западът/ затвори енергийни маршрути и наложи санкции. Путин подчерта, че въпреки това Москва е готова да продължи да доставя толкова синьо гориво, колкото е необходимо, ако нейните партньори спрат да настъпват една и съща мотика и да затварят един след друг маршрути.

Освен това Путин обясни каква точно е енергийната грешка на Европа. Според него западните страни пренебрегват традиционните енергийни източници и залагат на алтернативните. Той предупреди, че очакванията им няма да се оправдаят.

„Не знам дали си струва да навлизам в подробности за енергийната политика на европейските страни, които са пренебрегнали значението на традиционните форми на енергия и са заложили на нетрадиционните. Те са големи специалисти в областта на нетрадиционните отношения. Така че в областта на енергетиката те решиха да разчитат на нетрадиционни видове енергия: слънцето, вятърната енергия. Зимата беше дълга. Нямаше вятър. Това е всичко“, заключи Путин.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ