Путин: Руснаците са обединени както никога досега

 Путин: Руснаците са обединени както никога досега

Руският президент Владимир Путин заяви, че руснаците са „обединени както никога досега“ в първата му изява на международен форум след опита за метеж на наемническа група „Вагнер“, предаде Блумбърг.

„Солидарността и отговорността за съдбата на отечеството бяха ясно демонстрирани от руските политически среди и цялото общество, които застанаха на единен фронт срещу опита за въоръжен бунт“, коментира той.

По време на виртуалната среща на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) Путин също така благодари на лидерите на организацията, „които изразиха подкрепа за действията на руското ръководство за защита на конституционния ред“. Срещата бе организирана от индийския премиер Нарендра Моди, като в нея участваше и китайския държавен глава Си Дзинпин. „Оценяваме го високо“, каза Путин.

Силите на лидера на „Вагнер“ Евгений Пригожин стигнаха на 200 километра от Москва практически без съпротива, преди той да отмени настъплението съгласно сделка, сключена с посредничеството на президента на Беларус Александър Лукашенко. Случката повдигна въпроси дали хардлайнерите в армията може да са знаели предварително за плановете на Пригожин, който зовеше за свалянето на министъра на отбраната Сергей Шойгу заради провали във войната в Украйна.

Високопоставеният руски генерал Сергей Суровикин, известен още като генерал Армагедон, който многократно беше възхваляван от основателя на „Вагнер“, не е виждан публично от края на бунта на 24 юни. Пригожин също изчезна от светлината на прожекторите, след като се съгласи на сделката, според която му беше позволено да замина за Беларус, без да бъде изправен пред каквито и да е наказателни обвинения, заедно с всички бойци на „Вагнер“, които избраха да се присъединят към него.

Путин каза пред регионалния блок, създаден от Китай, че Русия подкрепя бързото присъединяване на Беларус към ШОС.

Той също така обясни, че повече от 80% от търговията между руснаците и китайците се извършва в рубли и юани, призовавайки останалите членове на ШОС да последват този пример.

Индийският премиер Моди каза, че Иран участва като нов член на ШОС на срещата на върха, като на дневен ред са регионалната сигурност, икономиката, продоволствената сигурност, изменението на климата и ситуацията в Афганистан.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ