Ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността: Русия се нуждае от "депутинизация“

Ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността: Русия се нуждае от депутинизация“

Ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността: Русия се нуждае от "депутинизация“

Преди отношенията между Русия и Германия отново да бъдат съживени, Русия трябва да се отърве от президента Владимир Путин, смята ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген, който определи необходимия процес като "депутинизация", предаде ДПА.

Терминът е вариация на израза "денацификация", който се използва за описание на инициативата на съюзническите сили да се отърват от нацистите и нацистката идеология в германското общество след поражението на страната във Втората световна война, посочва агенцията.

"Използвам термина "депутинизация", защото тази страна [Русия] напълно следва Путин", заяви Хойсген пред германската медийна група Редакционсверк Дойчланд  (RND) преди Мюнхенската конференция по сигурността, която ще започне утре, предаде БТА.

Лидерът на Кремъл Путин е владетел, който взема всички решения, каза Хойсген.

В наскоро публикувана книга ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността обяснява, че рестартирането на отношенията между Германия и Русия може да се случи "само с друго правителство в Москва, което действа въз основа на международното право и е готово да извърши нещо у дома, подобно на "денацификацията", която се проведе в Германия [след Втората световна война]".

Хойсген също така обвини Путин, че систематично провежда целенасочена дезинформационна кампания по отношение на руската инвазия в Украйна, която лидерът на Кремъл разпореди преди почти година.

"От хората се очаква да повярват на неговия разказ, че има нападение от страна на Запада и че нацистите отново нахлуват в Русия", каза Хойсген пред RND.

С оглед на потенциалните бъдещи отношения Хойсген заяви, че германците и руснаците са поддържали добри връзки през вековете. "Това може да се надгражда", каза той.

Международната Мюнхенска конференция по сигурността се провежда в момент, когато пълномащабната инвазия на Русия в Украйна наближава началото на втората си година.

На форума се очакват високопоставени участници, сред които вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц.

Хойсген, бивш съветник по външна политика на бившата германска канцлерка Ангела Меркел, председателства конференцията за първи път тази година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ