Ресторантьор, вербовчик на затворници, метежник – кой беше Евгений Пригожин

Ресторантьор, вербовчик на затворници, метежник – кой беше Евгений Пригожин

Ресторантьор, вербовчик на затворници, метежник – кой беше Евгений Пригожин

Почти два месеца след опита си за метеж лидерът на руската частна армия "Вагнер", Евгений Пригожин загина в самолетна катастрофа с частния си бизнес джет. На борда с него бе и Дмитрий Уткин, смятан за негова дясна ръка и военен командир на "Вагнер". Кой бе Пригожин, наричан още и "Готвачът" и как от един от приближените на Путин се превърна в бунтовник, решил да поведе военни колони към Москва посред войната срещу Украйна?

Готвач за елита и училищата

Евгений Пригожин е роден в Ленинград през 1961 г. От ранна детска възраст се занимава със спорт, учи в спортно училище, вторият му баща е треньорът по ски Самуил Жаркой. Въпреки, че семейството в просперитет, на 18-годишна възраст Евгений е арестуван за кражба и получава две години затвор. Почти веднага след освобождаването си той е осъден отново. През 1981 г. получава 13 години затвор по членовете на Наказателния кодекс за „кражба“, „грабеж“, „измама“ и „включване на непълнолетен в престъпната дейност”.  През 1990 г. Пригожин е помилван. След като излиза от затвора, той организира верига за продажба на хот-дог в Ленинград. 

Търговията с хот-дог потръгва доста добре и следва отварянето на бар-магазин Wine Club на прочутия в Петербург Василиевски остров, а малко по-късно и на елитния ресторант Old Customs в сградата на Зоологическия институт на Руската академия на науките. През 1996 г. Пригожин създава компанията си Concord Catering.  През пролетта на 1998 г. ресторант New Island отваря врати в Санкт Петербург. През 2001 г. в новия ресторант на Пригожин е организирана вечерята за президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Жак Ширак.

През 2002 г. Пригожин стартира веригата за бързо хранене „Палачинки! Доналдс“. Губернаторът на Санкт Петербург Владимир Яковлев и президентът на Чили Рикардо Лагос идват на откриването на едно от тези заведения за палачинки. През 2009 г. бизнесмен отваря ресторант в Дома на правителството на Руската федерация. От 2011 г. компанията Concorde започва да обслужва с кетъринг московските училища. От средата на 2010 г. компаниите на Пригожин започнаха сътрудничество с Министерството на отбраната на Руската федерация. Според местни медии през 2015 г. структурите на предприемача са получили договори с министерството на отбраната за кетъринг, почистване и строителни услуги на стойност 68,6 милиарда рубли.

Фабрика за тролове

През 2013 г. пресата започна широко да отразява дейността на „фабриката за тролове“, разположена в Санкт Петербург, за която се твърди, че е собственост на Пригожин. "Агенцията за интернет изследвания", която работи на адрес: ул. "Савушкина", 55, се занимава с разпространение на различна информация в медиите в интерес на клиенти. През май-юни 2014 г. стартира Федералната новинарска агенция, която също беше свързана със собственика на Concorde.

През 2018 г. САЩ заявиха, че „фабриката“ активно се е намесила в президентските избори през 2016 г., които бяха спечелени от Доналд Тръмп. Според Министерството на правосъдието на САЩ служители на агенцията в Санкт Петербург са започнали кампания в социалните мрежи за дезинформиране на американците. През 2022 г. Вашингтон дори обяви награда от 10 милиона долара за информация за „фабриката за тролове“.

Пригожин беше и един от организаторите на заснемането на документален филм за политическата опозиция „Анатомия на протеста“, в който остро се критикува дейността на протестиращи политици.

Частна военна компания

Едно от най-известните творения на Пригожин е частната военна компания /ЧВК/ „Вагнер“, основана през 2014 г. Официално Пригожин призна връзката с нея едва през есента на 2022 г. В изявлението на бизнесмена, разпространено от пресслужбата на Concorde, се казва, че през пролетта на 2014 г. той е решил да събере група патриоти, които да отидат „да защитават руснаците в Украйна“. През 2014-2015 г. чмастната военна компания участва в сблъсъците в Донбас, а от есента на 2015 г. участва и в сирийската военна кампания, включително освобождаването на град Палмира. През лятото на 2022 г. в интернет започват да циркулират видеоклипове, в които „човек, който прилича на Пригожин“ провежда срещи в руските възпитателни институции, канейки затворници да участват в във военни действия като част от „Вагнер“. Тези, които се докажат в битка, но не умрат, получават обещание за отмяна на присъдата и освобождаване. Новината за набирането на затворници беше приета двусмислено от обществеността. Самият Пригожин, в отговор на критиките, предложи опонентите му „да изпратят децата си на фронта“. Според основателя на „Вагнер“ в края на май 2023 г. 50 000 затворници са били вербувани във военната ковпания. От края на 2022 г. Пригожин се запомни с активните си искания за боеприпаси за Частната военна компания "Вагнер". През юни той заяви, че се противопоставя на заповедта на Министерството на отбраната, според която всички доброволци трябва да сключат договор с ведомството.

Метежът

Вечерта на 23 юни Пригожин обяви, че военната групировка е е била обект  на ракетна атака по тиловите лагери. Бойците на „Вагнер“ установиха контрол над военните обекти в Ростов на Дон и навлязоха в няколко руски региона с военна техника и оръжие. Основателят на ЧВК нарече действията си "марш на справедливостта".  Ситуацията беше уредена за 24 часа с посредничеството на президента на Беларус Александър Лукашенко. "Вагнеровците" отидоха в тиловите лагери, а шефът на Частната военна компания - в Беларус. Медийният холдинг "Патриот", собственост на основателя на ЧВК "Вагнер", официално спря работа на 30 юни.

Предишна "смърт"

През есента на 2019 г. в пресата се появи информация, че Пригожин е бил на борда на военнотранспортен самолет, който се е разбил в източната провинция Маниема в Конго. Съобщава се, че жертвите на катастрофата са четирима пътници и четирима членове на екипажа, включително двама руснаци. По-късно се оказа, че шефът на ЧВК не е би на борда. А близки до Пригожин тогава казаха, че той не се е появявал публично след аварията, тъй като „е бил зает с лични дела“. Пригожин има три деца - син Павел и дъщери Полина и Вероника.

Военният ръководител Уткин и специалните части на ГРУ

Другата важна особа, която е сред най-приближените на Пригожин, и която намери смъртта си в самолета е Дмитрий Валериевич Уткин. Той е роден на 11 юни 1970 г. в град Азбест, Свердловска област. В ранна детска възраст семейството му се премества в украинското село Смолино, област Кировоград, където той израства. След като завършва гимназия, се премества в Ленинград (сега Санкт Петербург), където постъпва във Висшето общовойско командно училище „Киров“, а след това служи в специалните части на ГРУ /Главно разузнавателно управление/. Участва в първата и втората чеченска война. До 2013 г. е командир на 700-и отделен отряд със специално предназначение на 2-ра отделна бригада със специално предназначение на Главното управление на Генералния щаб на Въоръжените сиина Русия, базиран в град Печори, Псковска област.  Пенсионира се с чин подполковник. След пенсионирането си работи за Moran Security Group.  Според съобщения в медиите, през май 2014 г. близо до Ростов на Дон той организира тренировъчна база за бойци и става командир на собствената част, която получава кодовото име ЧВК „Вагнер“. През декември 2016 г. Дмитрий Уткин е засечен на прием в Кремъл в чест на Деня на героите на Отечеството. По-късно прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков потвърди, че Уткин е присъствал на банкета сред поканените от Новгородска област, тъй като е „носител на орден „За храброст“.

Дмитрий Уткин и компанията на ръководителя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин Concord Management and Consulting са включени в санкционния списък на САЩ през юни 2017 г. Санкциите, както каза тогава Министерството на финансите на САЩ, са въведени „в съответствие със задължението да се търсят дипломатически пътища за разрешаване на кризата в Украйна и да се улесни връщането на Крим в границите нахУкрайна“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ