Reuters: Путин е решил да остане на власт и след изборите през 2024 г.

Reuters: Путин е решил да остане на власт и след изборите през 2024 г.

Reuters: Путин е решил да остане на власт и след изборите през 2024 г.

Владимир Путин е решил да се кандидатира на президентските избори през март 2024 г. Това е ход, който ще го задържи на власт поне до 2030 г., тъй като стопанинът на Кремъл смята, че трябва да преведе Русия през най-опасния период за нея от десетилетия насам. Това са заявили шест източника пред Reuters. Путин, който получи президентския пост от Борис Елцин в последния ден на 1999 г., вече е бил президент по-дълго от всеки друг руски владетел след Йосиф Сталин. Той надмина дори 18-годишния мандат на Леонид Брежнев. Агенцията припомня, че Путин навърши 71 години на 7 октомври.

Източниците, които цитира Reuters при условие за анонимност, казват, че новините за решението на Путин са се забавили и че съветниците сега се подготвят за кампанията и изборите. За Путин, който според проучванията на общественото мнение се радва на одобрение от 80% в Русия, изборите са формалност. Така че ако се кандидатира, с подкрепата на държавната машина, държавните медии и пълна липса на обществена съпротива, той със сигурност ще спечели. "Решението е взето - той ще се кандидатира", казва един от източниците, който е в час с плановете на Кремъл. Новината трябва да се появи до няколко седмици, казва друг източник, като потвърждава съобщение на вестник „Комерсантъ“ от миналия месец.

Друг източник, също запознат с плановете на Кремъл, потвърждава, че е взето решение и  съветниците на Путин вече се подготвят за участието му в изборите. В добавка три други източника казват, че решението е взето и той ще се кандидатира.

Чуждестранен дипломатически източник, който също е пожелал анонимност, казва, че Путин е взел решението наскоро и че съобщението ще дойде скоро. Много чуждестранни дипломати, шпиони и служители от администрацията, казват, че очакват Путин да остане на власт доживот. Засега обаче от администрацията няма конкретно потвърждение за плановете му да се кандидатира на президентските избори през март 2024 г. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа коментар. Песков каза през септември, че ако Путин реши да се кандидатира, никой няма да може да се конкурира с него. Кремъл отхвърли съобщенията, че Путин се е разболял и ги обяви за дезинформация, разпространявана от Запада.

Русия във война

Въпреки че Путин може да не се сблъска с истинска конкуренция на изборите, бившият шпионин на КГБ е изправен пред най-сериозния набор от предизвикателства, откакто Михаил Горбачов се хребори с разпадащия се Съветски съюз преди повече от три десетилетия.

Войната в Украйна предизвика най-голямата конфронтация със Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г. Западните санкции причиниха най-големия външен шок за руската икономика от десетилетия, а Путин се сблъска с неуспешен бунт на наемника си Евгений Пригожин през юни. Пригожин беше убит в самолетна катастрофа два месеца след бунта. Западът представя Путин като военнопрестъпник и диктатор, който доведе Русия до заграбване на земя в имперски стил, което отслаби Русия и изкова украинската държавност, като същевременно обедини Запада и възложи мотивация на НАТО. Путин обаче представя войната като част от много по-широка борба със Съединените щати. Според кремълския елит САЩ имат за цел да разцепят Русия, да заграбят нейните огромни природни ресурси и след това да се обърнат към уреждане на сметките си с Китай. „Русия е изправена пред комбинираната мощ на Запада, така че голяма промяна не би била целесъобразна“, казва един от източниците. Производството на руски оръжия расте. Прогнозите в Русия са, че нейната икономика от 2,1 трилиона долара ще расте по-бързо от Европейския съюз  през тази година.

Затягане на винтовете

За някои руснаци обаче войната показа грешките на постсъветска Русия. Изпратения в затвора руски опозиционен политик Алексей Навални казва, че Путин е повел Русия през стратегическа задънена улица към разруха, изграждайки крехка система от корумпирани подлизурковци. Тази схема в крайна сметка ще остави хаос, а не стабилност.

„Русия се връща назад“, каза Олег Орлов, един от най-уважаваните правозащитници в Русия, пред Reuters през юли. „Напуснахме комунистическия тоталитаризъм, но сега се върнахме към различен вид тоталитаризъм“, казва той. Смята се, че няколкостотин хиляди руски и украински войници са били убити или ранени за малко повече от година и половина война. Това е много повече от съветските официални загуби в цялата война в Афганистан от 1979-1989 г. Преди бунта си Пригожин критикува генералите на Путин за войната и това, което той определи като нейното некомпетентно изпълнение, и предупреди, че Русия може да бъде изправена пред революция, освен ако елитът не стане погледне сериозно на ситуацията. „Това разделение може да приключи както през 1917 г. с революция“, каза Пригожин, месец преди бунта си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ