Русия ще купува резервни части за самолети от Иран

Русия ще купува резервни части за самолети от Иран

Русия ще купува резервни части за самолети от Иран

През отминаващата седмица Русия и Иран се договориха да си сътрудничат в авиационния сектор. Техеран ще може да доставя части за самолети и дори да ремонтира руски самолети.Самата страна обаче е под санкции от няколко десетилетия. Как Иран може да помогне на руската авиационна индустрия в криза, пита BBC. 

Русия и Иран решиха да подпишат меморандум за сътрудничество в областта на авиацията. Този документ, по-специално, предвижда износ за Русия на части и оборудване за самолети, произведени в Иран, както и ремонт и техническа поддръжка на руски самолети от ирански компании, съобщи иранското издание Mehr с позоваване на представител на Иранската организация за гражданска авиация. (CAO). 

Руската авиационна индустрия е в криза заради санкциите, наложени във връзка с руската атака срещу Украйна. Самолетите, намиращи се в Руската федерация, вече не могат да бъдат ремонтирани в чужбина, а частите за тях не могат да бъдат доставяни в страната.  От друга страна, Иран е под санкции от 1979 г., когато избухна Ислямската революция в страната. През 2015 г. беше сключена т. нар. ядрена сделка между Иран и пет държави - постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (включително САЩ и Русия). Иран се ангажира да спре ядрената си програма, след което санкциите започнаха постепенно да се премахват от страната.  За този кратък период Иран успя да сключи сделки за доставка на двеста вносни самолета, но успя да получи само около 10 самолета, пише иранският портал Financial Tribune.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ