Руските войски засилват атаките си срещу Авдеевка, заяви Киев

Руските войски засилват атаките си срещу Авдеевка, заяви Киев

Руските войски засилват атаките си срещу Авдеевка, заяви Киев

Местните украински власти в Донецка област съобщиха, че руските войски са засилили атаките си срещу град Авдеевка в Източна Украйна, като са атакували от две допълнителни посоки с цел да обкръжат града, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Руската армия се опитва да превземе този силно укрепен индустриален град в Донбас от почти два месеца, в резултат на което Авдеевка се превърна в основна гореща точка на фронта след неуспеха на украинската лятна контраофанзива, посочва АФП.

Според кмета на града Виталий Барабах през последните два дни руските атаки и артилерийски обстрели са били "много по-многобройни".

"Третата вълна от вражески атаки се различава от предишните две по това, че е предприета от две нови посоки", обясни украинският служител.

По думите му целта на тези атаки е да се "отклонят колкото се може повече сили" на украинската армия, докато в същото време руските сили продължават опитите си да обкръжат Авдеевка от юг и север.

"Много е вероятно те да изчакват по-благоприятни метеорологични условия, преди да използват военна техника в тези райони", каза кметът.

"Атаките по нови направления показват, че на противника е наредено да превземе града на всяка цена", каза той и добави, че в града все още се намират 1295 цивилни.

Според базирания в САЩ мозъчен тръст Институт за изследване на войната, който използва геолокационни изображения, през последните дни руските войски са "постигнали значителен напредък" в района на Авдеевка.

Каналът в "Телеграм "Дийп стейт", който е близък до украинската армия, съобщи снощи за "напрегната" ситуация на фронтовата линия и "частични успехи" на руската армия край Степово, село на североизток от Авдеевка.

Украинската армия, от своя страна, твърди, че отблъсква руските атаки и нанася тежки загуби на противника си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ