САЩ и съюзници от Европа подкрепят разполагане на сили на ООН в Газа

САЩ и съюзници от Европа подкрепят разполагане на сили на ООН в Газа

САЩ и съюзници от Европа подкрепят разполагане на сили на ООН в Газа

Съединените щати и техните европейски съюзници насърчават план за разполагане на международни мироопазващи сили в Ивицата Газа след края на войната, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

Източниците твърдят, че американски и европейски служители признават, че остават големи въпроси относно това дали подобна операция би била осъществима в Газа и признават, че Израел остава силно скептичен към подобен план. Според тях обаче дори обсъждането на тази идея може да накара Израел да мисли за прекратяване на кампанията. Както уточниха събеседниците на агенцията, дискусиите около Съвета за сигурност на ООН остават а ниво предварителност.

Един вариант, който се обмисля от американски и европейски служители, включва разширяване на ролята на Организацията на ООН за наблюдение на примирието, която беше създадена за първи път през 1949 г., за да улесни мирните споразумения между палестинските араби и Израел след войната от 1948 г.

Подобни структури на ООН по света могат да бъдат използвани като модел, по-специално разполагането на международни сили в Хаити или за борба с ислямистката групировка Ал-Шабаб в Сомалия, казаха събеседници на агенцията. Междувременно израелски служители, говорейки пред агенцията, изразиха скептицизъм, че силите на ООН ще бъдат ефективни или способни да се справят с подобна задача. Те отбелязаха, че израелските войски ще трябва да влизат и излизат от Газа по желание, за да се гарантира, че Хамас или друга антиизраелска сила няма да се установи отново. Събеседниците на Bloomberg казаха, че Израел иска всяко въоръжено присъствие на място да бъде съставено от държави, приятелски настроени към Израел.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ