САЩ: Над 20 хил. руски войници са убити край Бахмут

САЩ: Над 20 хил. руски войници са убити край Бахмут

САЩ: Над 20 хил. руски войници са убити край Бахмут

Повече от 20 хил. руски войници са били убити в боевете в Украйна от декември, сочат изчисления на САЩ, цитирани от Би Би Си.

Още 80 хил. са ранени, каза Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби, цитирайки наскоро разсекретени разузнавателни данни.

Половината от загиналите са от наемници от частната армия „Вагнер“, която атакува източния град Бахмут.

В момента Москва държи по-голямата част от Бахмут, но украинските войски все още контролират малка част от града на запад. Ожесточената битка придоби огромно символично значение и за двете страни.

Украински официални лица също казаха, че използват битката, за да унищожат възможно най-много руски войници и да изтощят резервите им.

„Опитът на Русия за офанзива в Донбас, основно през Бахмут, се провали. Русия не успя да завземе нито една реална стратегическа и значима територия“, каза Кърби пред репортери.

„Ние смятаме, че Русия е дала повече от 100 000 жертви, включително над 20 000 убити в бойни действия“, добави той.

Той добави, че не дава прогнози за украинските жертви, защото „те тук са жертвите. Русия е агресорът“.

От Би Би Си отбелязват, че не са в състояние независимо да проверят данните. Москва не ги е коментирала.

Превземането на града би доближило Русия малко по-близо до целта й да контролира цялата Донецка област, един от четирите региона в източна и южна Украйна, анексирани от Русия миналия септември след „референдуми“, които Киев и Западът заклеймиха като фалшиви.

Анализаторите казват, че Бахмут има малка стратегическа стойност, но се е превърнал във фокусна точка за руските командири, които полагат усилия да доставят положителни новини на Кремъл.

Собственикът на „Вагнер“ Евгений Пригожин си и тази на частната си армия на превземането на града. Но наскоро той заплаши да изтегли войските си от Бахмут.

В рядко задълбочено интервю с виден руски военен блогър той обеща да изтегли изтребителите „Вагнер“, ако не бъдат снабдени с така необходимите муниции от руското министерство на отбраната.

Бойците на „Вагнер“ може да бъдат пренасочени в Мали, предупреди той.

Пригожин често влизаше в конфликт с руското министерство на отбраната, обвинявайки служители, че не осигуряват достатъчно подкрепа на бойците му.

Той също така призова руските медии и военното ръководство да „спрат да лъжат руското население“ преди очакваното украинско пролетно контранастъпление.

„Трябва да спрем да лъжем руското население, като им казваме, че всичко е наред“, каза той.

Високопоставен украински генерал каза в понеделник, че контраатаките са изтласкали руските сили от някои позиции в Бахмут, но ситуацията остава „трудна“.

Началникът на украинските сухопътни войски генерал-полковник Александър Сирски каза, че нови руски части, включително десантни части и бойци от „Вагнер“, „постоянно биват хвърляни в битка“, въпреки че понасят тежки загуби.

„Но врагът не е в състояние да овладее града“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ