САЩ отварят военната си база в Гренландия, за да противодействат на Русия

САЩ отварят военната си база в Гренландия, за да противодействат на Русия

САЩ отварят военната си база в Гренландия, за да противодействат на Русия

Съединените щати отварят отново военната база „Туле“ в Гренландия, за да противодействат на Русия в Арктика, съобщи датското Danmarks Radio. Както каза авторът на материала Щефен Крец, затоплянето и така наречената арктическа надпревара накараха Съединените щати да сключат договор с гренландската компания „Инуксук“ за използване на базата „Туле“ за дванадесет години.

Огромният многомилиарден договор е сигнал, че САЩ залагат на базата в Тула и тясното сътрудничество с Гренландия и че американската армия е преместила фокуса си към Арктика след десетилетия на приоритизиране на други конфликтни зони. В същото време медиите подчертават, че състоянието на базата поради глобалното затопляне е в твърде лошо състояние. „Основата под цокъла се топи - в истинския смисъл на думата. Пистите за излитане и кацане са построени през 50-те години точно върху замръзналата земя, която тогава е била твърда като бетон. През последните години, поради глобалното затопляне, земята се размразява и замръзва, дори в далечния север. В резултат на това пистите се напукаха и сградите провиснаха“, пише авторът Крец.

Той свързва и основната цел на САЩ в борбата срещу Русия за Арктика с глобалното затопляне, което води до топенето на ледовете.

„Руски атомни ледоразбивачи, военни кораби и подводници работят в този регион. Това се прави с очакването, че новите маршрути между Азия и Европа по крайбрежието на Русия ще бъдат почистени от лед през следващите години. В същото време Русия активно търси петрол и газ в региона и по този начин остава в челните редици на надпреварата за ресурси в това кътче на земното кълбо, където доскоро имаше вечна замръзналост и което се смяташе за недостъпно“, припомни журналистът. Крец припомни, че по време на президентството си Доналд Тръмп обеща да купи цяла Гренландия.

По-рано командващият Северния флот на Руската федерация Александър Моисеев заяви, че силите на НАТО са засилили военните действия в Арктическия регион. Според него под предлог за нарастващ конфликтен потенциал в региона на фона на негативните тенденции в областта на стратегическата стабилност и сигурност, се предприемат практически стъпки за милитаризиране на Арктика.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ