Столтенберг: Коментарите на Тръмп за НАТО подкопават цялата ни сигурност

Столтенберг: Коментарите на Тръмп за НАТО подкопават цялата ни сигурност

Столтенберг: Коментарите на Тръмп за НАТО подкопават цялата ни сигурност

Предложението на Доналд Тръмп, че САЩ няма да защитават съюзниците си от НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана, „подкопава цялата ни сигурност“. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Би Би Си.

Той също така каза, че това твърдение излага американските и европейските войски на по-голям риск.

Коментарите на Столтенберг дойдоха, след като бившият президент заяви, че е казал на съюзниците, че ще „насърчи“ Русия да нападне всяка страна от НАТО, който не успее да изпълни целта на алианса за отделяне на 2% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана.

Членовете на НАТО се ангажират да защитават всяка нация в блока, която бъде нападната.

Президентът Джо Байдън нарече коментарите на Тръмп „ужасяващи и опасни“, като предпложи, че неговият предшественик възнамерява да даде на руския президент Владимир Путин „зелена светлина за повече война и насилие“.

Обръщайки се към свои привърженици по време на митинг в Южна Каролина в събота, Тръмп каза, че е направил своите коментари за Русия по време на предишна среща на лидерите на страните от НАТО.

Бившият президент припомни, че лидерът на „голяма държава“ е представил хипотетична ситуация, в която тя не изпълнява финансовите си задължения в рамките на НАТО и е бил атакуван от Москва.

Той каза, че лидерът е попитал дали САЩ ще се притекат на помощ на страната му при този сценарий, което го е накарало направи този коментар.

„Казах му: „Не сте си платили? Да не сте престъпници?“…. „Не няма да в защитя. Всъщност бих ги (руснаците) насърчил да правят каквото си искат. Трябва да плащате“, заяви Тръмп.

Фаворитът за номинацията на републиканците за тазгодишните президентски избори не уточни за лидерът на коя държава става въпрос.

Според собствените данни на НАТО за разходите за 2023 г., 19 от 30-те държави-членки харчат под целта от 2% от техния годишен БВП за отбрана - сред тях Германия, Норвегия и Франция.

Но повечето страни, които граничат с Украйна, Русия или нейния съсед и съюзник Беларус, надвишават този праг.

С над 3,9% от годишния си БВП Полша харчи дори повече от САЩ като дял от икономиката. В Румъния, Унгария, Финландия и балтийските държави Латвия, Литва и Естония разходите варират между 2,3 и 2,7% от БВП.

В изявление в неделя Столтенберг подчерта, че алиансът остава „готов и способен“ да защити своите членове и всяка атака „ще бъде посрещната с обединен и силен отговор“.

Но той каза, че всяко предположение, че „съюзниците няма да се защитават взаимно, подкопава цялата ни сигурност“ и предположи, че забележките на Тръмп „излагат американските и европейските войници на повишен риск“.

„Очаквам, че независимо от това кой ще спечели президентските избори, САЩ ще останат силен и отдаден съюзник на НАТО“, добави той.

Ники Хейли, единственият останал съперник на Тръмп за номинацията на републиканците, предупреди да не се заема страната на Русия и  Путин, когото тя описа като „главорез, който убива опонентите си“ в интервю за Си Би Ес.

Ники Хейли казва, че последното нещо, което САЩ „биха искали да направят, е да застанат на страната на Русия:.

Тръмп отдавна критикува НАТО и според него прекомерната финансова тежест за Съединените щати с цел гарантирането на сигурността на 30 други държави.

Патрик Бъри, експерт по отбраната и сигурността и бивш анализатор на НАТО, каза пред Би Би Си, че коментарите Тръмп отразяват гнева на САЩ, че някои европейски страни от НАТО не харчат 2% от бюджета си за отбрана, както НАТО иска.

„Да играеш твърдо със съюзниците от НАТО е правилно, но всичко зависи от това колко далеч ще стигнеш. Тези коментари наистина са твърде далеч“, каза той.

Русия започна своята пълномащабна инвазия в Украйна през 2022 г. Оттогава Тръмп се оплаква от размера на финансовата и военна помощ, изпратена от САЩ на Украйна, която не е член на НАТО.

САЩ са предоставили на Украйна повече финансова подкрепа от която и да е друга страна - общо над 44 млрд. долара от нахлуването през 2022 г., според данни на Белия дом от декември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ