Турция задържа 44 души за шпионаж за израелското разузнаване Мосад

Турция задържа 44 души за шпионаж за израелското разузнаване Мосад

Турция задържа 44 души за шпионаж за израелското разузнаване Мосад

Над 40 души са задържани по подозрение в шпионаж на палестинци в Турция. Заподозрените са обвинени в изнасяне на информация за палестинците към израелската разузнавателна агенция Мосад, съобщава днес турският вестник „Дейли Сабах“, цитиран от БТА.

Операцията е била осъществена тази седмица съвместно от истанбулската полиция и Националната разузнавателна организация (MIT). Задържани са били 44 души, а седем от тях са арестувани.

Турските власти разследват базирани в Истанбул "консултантски компании", които от известно време предлагат на клиентите си частни разследвания чрез контактите си с израелската агенция. Според разследващите Мосад е плащала на заподозрените, за да извършват наблюдение на палестинци и техните неправителствени организации в Турция. От показанията на разпитаните заподозрени става ясно, че работата им е помогнала на Мосад да започне онлайн кампании за оклеветяване и заплахи срещу палестинците.

Издирват се още 13 заподозрени. Сред задържаните са основател на асоциация на частни детективи и университетски преподавател.

Миналата година Националната разузнавателна организация (MIT) разкри друга мрежа от оперативни работници, работещи за Мосад, припомня „Дейли Сабах“. През октомври при операция в четири окръга бяха заловени 15 шпиони, предоставяли на Мосад информация за чуждестранни студенти, записани в турски университети, особено за тези, които са смятали, че в бъдеще биха могли да работят в отбранителната индустрия.

През последните години турската полиция, в сътрудничество с разузнавателната агенция, разкри редица шпионски мрежи, включително една, работеща за Русия. Бе разкрит и заговор на Иран за убийство на израелски граждани в Турция. Операциите доведоха и до разкриването на план на ирански разузнавачи за отвличане на ирански дисиденти, които са се укрили в Турция, пише „Дейли Сабах“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ