Второто изпитание на хиперзвукова ракета в САЩ се провали заради загуба на полетните данни

Второто изпитание на хиперзвукова ракета в САЩ се провали заради загуба на полетните данни

Второто изпитание на хиперзвукова ракета в САЩ се провали заради загуба на полетните данни

Вторият изпитателен тест на прототипа на американската хиперзвукова ракета с въздушно изстрелване AGM-183 ARRW завърши с неуспех поради повреда в предаването на полетни данни и загуба на телеметрия, съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници, информирани за резултатите от теста.

За неуспеха при предаването и загубата на данни по време на теста, в съобщението на ВВС на САЩ не са посочени подробности. Отбелязано е само, че в хода на изпитанието са "постигнати няколко цели". Ракетата е била пусната от бомбардировач B-52H край южното крайбрежие на Калифорния, като малко след отделянето от ракетния ускорител  връзката за полетни данни е прекъснала, казаха източниците.

Изгубените телеметрични данни са от решаващо значение за разбирането на Пентагона за летателните характеристики на оръжието. Ключовият въпрос е дали повредата е причинена от дефектна връзка за данни или дефект в хиперзвуковата планираща бойна глава, казаха източниците.

Ден преди това, говорейки на изслушване в Конгреса, министърът на военновъздушните сили на САЩ Франк Кендъл каза, че тестът е бил „неуспешен“. Общо пет теста вече са проведени от 2021 г. Само два от тях са били успешни. Кендъл посочи, че Пентагонът може да премине към разработване и по програмата за хиперзвукова атакуваща крилата ракета (HACM). Според него ВВС "в момента са по-отдадени на HACM (което е другата голяма програма за хиперзвукови оръжия), отколкото на ARRW".

Кендъл каза, че военновъздушните сили разполагат с още два пълноценни прототипа ARRW, които военновъздушните сили планират да тестват след разследване на неуспешния тестов полет. „Може да се наложи да вземем решение за съдбата на ARRW, след като завършим анализа и се надяваме да проведем тези два теста“, каза Кендъл.

Кендъл каза, че HACM е "доста успешна" програма, "съвместима е с много от нашите самолети и ще ни даде повече бойни способности като цяло." Разработената по програмата HACM хиперзвукова ракета е по-малка от ARRW, благодарение на което може да се използва не само от стратегически бомбардировачи, но и от многоцелеви изтребители.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ