Как цинизмът влияе на заплатата

Как цинизмът влияе на заплатата

Как цинизмът влияе на заплатата

Циничното отношение към околните в дългосрочна перспектива води до намаляване на доходите, твърдят германски психолози, цитирани от Journal of Personality and Social Psychology.

Хипотезата е изградена върху няколко масива данни. В първите два цинизмът,  чието ниво е било оценявано със специален въпросник, се оказал свързан с по-ниското ниво на доходи на американците. Третият масив данни – представителна извадка от Германия, 16 000 анкетирани, сочел, че добродушните и доверчиви хора получават средно 300 долара повече на месец в сравнение с циниците.

Накрая психолозите проучили данните от 41 държави в опит да разберат какви социокултурни фактори влияят на тази зависимост.

„В някои страни циниците получават не по-малко от другите хора. Това се случва в общества със силни цинични настроения, където алтруизмът е рядък и не се поощрява, а антиобщественото поведение е по-разпространено. С други думи, има страни, в които циничното отношение към хората може да бъде оправдано”, коментира водещият автор на изследването Олга Ставрова от университета в Кьолн.

Цинизмът пречи на хората да заработват повече най-вече защото циниците не са склонни да се доверяват и изпускат възможността да получат помощ от близките си.

Те са свикнали да подозират лошото в действията на другите, отказват да работят в екип и да молят за помощ в трудни ситуации – всичко това с времето удря по финансовото им благополучие. Освен това циниците могат да загубят твърде много ресурси за самозащита и за да си „пазят гърба” и така пропускат възможностите за собствения си професионален напредък.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ