5 урока, които ще ви направят по-успешен лидер

5 урока, които ще ви направят по-успешен лидер

За разлика от писателя Робърт Кийосаки, повечето от нас не са имали „богат татко”, който да им бъде учител по лични финанси, докато растат.

Аз, например, произхождам от работническо семейство. Затова през годините съм имал ограничен достъп до общуването с успешни бизнес лидери. Въпреки това, поглеждайки назад във времето, мога да разгранича 5 групи от хора, които са повлияли на управленския ми стил – роднини, приятели, телевизионни образи и знаменитости, учители и писатели.

Те не са ми били ментори, но без тях щях да изпусна много и ценни уроци за упоритостта, честността и находчивостта. По-важното е, че нямаше да бъда лидера, който съм днес. Ето 5-те най-ценни урока, които научих от своите ментори.

1. Бъдете упорити. Има връзка между умствения и физическия труд. Научих това, цепейки дърва с баща си. Дисциплината и упоритостта, необходими за изпълнението на физическа задача, могат да бъдат впрегнати и в преодоляването на умствени предизвикателства.

Вгледайте се в хората, за които знаете, че са се преборили с големи физически изпитания. Вдигнали ли са ръце? Отказали ли са се? Разбира се, че не! Вместо това, са се трудили усърдно и са вървели напред. Развивайки упоритостта си, успях да се справя с провалите си. Опитайте и вие.

2. Създавайте искрени приятелства. Концепцията за приятелство значително се е променила в последно време, но все още когато мисля за приятелите си, не вземам предвид Twitter последователите си – представям си онези, с които имам реална връзка.

Приятелите могат (и трябва) да влияят на житейския ви път. Търсете онези, които ви слушат активно. Те могат да разберат – и ще ви кажат – какво наистина се случва в живота ви. Те ще ви помогнат да се справите с трудностите в него.

3. Научете се да решавате проблемите си. Израснах с телевизионни герои и звезди като Анди Грифит, Чарлз Ингълс и Бен Картрайт, от които научих много. И до днес продължавам да гледам предаванията им с децата си.

Като лидер, ще се сблъскате с много предизвикателства. Ако се трудите усърдно, за да ги преодолеете, винаги ще успявате да си извлечете поука. Може да ви прозвучи леко глупаво, но не пренебрегвайте трудностите, пред които са се изправяли любимите ви телевизионни герои. Уроците, които те са научили, се отнасят и за вашия живот.

4. Отдавайте се изцяло. Някои от методите, които моите учители са прилагали по време на обучението ми, продължават да ми влияят и до днес. Например, една моя учителка усети, че ми е трудно да възприемам материала по време на лекции, и реши да разчупи учебния процес, създавайки дискусии след часовете. Тя ме научи, че всяка информация може да е забавна, ако я получавам по начин, който отговаря на нуждите ми.

Все още ми е приятно да научавам нови неща, като се потапям в проекти, които изискват да съм напълно запознат с материята. Спомнете си кои подходи са работили най-добре във ваша полза в по-ранните ви години и започнете да ги използвате отново.

5. Трупайте познания от книгите. В началото на кариерата си нямах достъп до бизнес лидери, затова се обърнах към книгите. Ако ме попитате кое четиво ще ви помогне да постигнете успех, бих отговорил, че смисълът на четенето ви убягва.

Президентът на eBay, Джон Донахю, е казвал: „Преследването на пълноценния живот и на баланса са пътешествие, а не крайна дестинация.” Смятам, че същото се отнася и за четенето. Не съществува книга, която да съдържа всички тайни към успеха. Ако четете на различни теми, ще откриете ценни късчета мъдрост по време на пътуването си.

Не можете да разчитате на моите ментори – все пак аз успях да ги разпозная, вглеждайки се в самия себе си. Не позволявайте на произволни личности да влияят на живота ви. Бъдете архитект – изберете онези, които ще ви помогнат да постигнете успеха, който сте си представяли.

По съвети на Джошуа Конран, старши партньор в компанията Deskia, от списание Inc.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ