Животът, от който никога не искаш да се пенсионираш

Животът, от който никога не искаш да се пенсионираш

Попитайте в стая, пълна с хора, какво искат най-много от живота и най-честият отговор ще бъде „щастие“. Попитайте в стая, пълна с родители, какво най-много искат за децата си и най-честият отговор също ще бъде „щастие“. Позитивната психология – науката за щастието и благополучието – ни учи, че има пет измерими елемента, които допринасят за цялостното ни щастие или благополучие: положителна емоция, ангажираност, взаимоотношения, смисъл или цел и постижения.

Ами парите?

Забележете, че парите и материалните притежания не са в списъка. Това е така, защото проучванията са установили, че след като постигнем определен праг на финансова стабилност - по същество, способността да посрещаме основните си жизнени нужди - повече пари започват да имат само леко влияние над нашето щастие, и което е по-важно, правят го само за много кратък период от време.

И така, каква е стойността или целта да имате повече пари? Защо да инвестирате и да се опитвате да увеличите финансовите си активи, ако това няма да донесе щастие на вас или вашите деца или да увеличи общото ви благосъстояние? Отговорът е, че парите са инструмент, ресурс, който може да се използва за постигане на вашите цели - те не са цел сами по себе си. Стойността или предназначението на парите е това, което вие си представяте. Това, което правите с парите си, определя тяхната цел и стойност.

Индустрията за управление на богатството се хвана за тази концепция през последните години, тъй като инвестиционните стратегии се изместиха към това, което обикновено се нарича "ориентирано към целите инвестиране". Тоест, инвестиране за постигане на заявените от вас житейски цели и измерване на успеха на вашата инвестиционна стратегия според това дали тя постига тези цели или не, вместо просто да разглеждате общата стойност на вашето портфолио.

Проблемът е, че целите, върху постигането на които се фокусира традиционното управление на богатството, се измерват с чисто финансови показатели (т.е. колко пари са ви необходими, за да си позволите хубава къща, кола, качествени училища за децата си, ваканции и т.н., и да спестявате за ранно пенсиониране). Изглежда също така, че традиционното управление на богатството е фокусирано върху това да ви помогне да преминете през текущия си живот, така че да можете да излезете от него възможно най-скоро. Вместо това управлението на богатството трябва да се фокусира върху това да ви помогне да процъфтявате в настоящия си живот и да изградите живот, от който никога да не искате да се пенсионирате.

Как да инвестирате в своето щастие?

За да процъфтявате или да успявате в този живот, трябва да инвестирате в неща, които ще увеличат петте елемента, които науката казва, че ще ви донесат щастие: положителна емоция, ангажираност, взаимоотношения, смисъл или цел и постижения. Това изисква разбиране, че вашето богатство (т.е. активите, които можете да придобиете или в които можете да инвестирате) се състои от нещо повече от финансови активи или капитал.

Всъщност има четири различни вида капитал, в който можете да инвестирате: финансов капитал, човешки капитал, творчески капитал и социален капитал. Финансовият капитал се състои от всичко, което притежавате или нещо, което може да бъде купено с пари. Вашият човешки капитал е това, което сте (т.е. вашите естествени таланти и способности, научени умения и знания, страсти, духовни вярвания, ценности и т.н.). Творческият капитал се състои от вашите оригинални идеи за стойност, вашата креативност и това, което създавате или допринасяте за света. И накрая е вашия социален капитал (кого познавате, вашите взаимоотношения, семейство, социална, професионална, публична аудитория и т.н.).

Както знаем отдавна и както наскоро потвърди науката, увеличаването на вашия финансов капитал не води до щастие. Ако щастието е вашата цел, ако просперитетът ден за ден е това, което желаете най-много, тогава трябва да предвидите бюджет и да инвестирате в следното:

Инвестирайте в себе си

Започнете да харчите пари, за да култивирате естествените си таланти и способности и да ги трансформирате в професионални умения. Запишете се на курсове и продължете да учите по теми, които ви интересуват. Дайте приоритет на вашето физическо и психическо здраве, така че да имате повишена положителна енергия и да се чувствате добре. Търсете значими преживявания, когато пътувате. Това са нещата, които ще ви държат най-ангажирани и ще ви доведат до постижения, които генерират положителни емоции.

Инвестирайте в своята креативност и реализирайте идеите си

Вашата креативност е вратата към изпълнението на целта на живота ви и оставянето на трайно наследство. Отделете време и пари (ако се налага), за да разберете колко сте креативни. След това намерете начини да упражнявате своята креативност редовно. Потърсете възможности, които изискват вашата креативност, независимо дали професионално или социално. Посещавайте курсове, присъединявайте се към групи - каквото и да е необходимо, за да запалите креативността си. Добрата новина е, че след като започнете да инвестирате в себе си, както е описано по-горе, вие естествено ще започнете да канализирате своята креативност, като се потопите в страстите си и използвате естествените си таланти.

Инвестирайте в култивиране на взаимоотношения

След проучване, проведено от Харвард за период от 80 години, става ясно, че добрите взаимоотношения са по-важни от парите, социалната класа, коефициента на интелигентност и дори гените, когато става въпрос за дълъг, здравословен и щастлив живот. За разлика от други форми на капитал, отношенията не изискват никакви финанси за придобиване или поддържане, а печалбите са експоненциални. С всяка връзка вие потенциално се докосвате до финансовия, творческия и социалния капитал на този индивид.

Даниел Скот за entrepreneur.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ