Парадоксът на автентичността

Парадоксът на автентичността

Мениджър от технологичния сектор наскоро призна в LinkedIn, че гризе ноктите си по време на срещи в Zoom. Цял живот си гриза ноктите, каза той в опит да покаже уязвимост. Действаше въз основа на идеята, че трябва да „бъде целия себе си в работа“. Реакциите към неговото изказване бяха смесен. Някои хора го аплодираха за откровеността му, особено колегите му, които също си гризат нокти. Други не бяха толкова въодушевени, смятайки изказването за неуместно или за случай на споделяне на  твърде много информация. Признанието на мениджърът повдига важни въпроси: „Колко от нашата автентична същност трябва да внесем в професионалния живот?“ и „Какво е подходящо за споделяне?“.

Парадоксът на автентичността на работното място се върти около напрежението между това да бъдеш истински и да поддържаш професионализъм. Намирането на баланс, който ви позволява да бъдете наистина себе си, без обаче да прекрачвате границите или да карате другите да се чувстват неудобно, е от решаващо значение. Макар че опитните професионалисти често развиват чувство за това какво е подходящо с времето, по-неопитните им колеги може да се нуждаят от конкретни насоки, за да се ориентират ефективно в търсенето на този деликатен баланс.

Изследванията показват, че хората с висока емоционална интелигентност са склонни да се изразяват автентично, като същевременно имат предвид социалните сигнали. Автентичността в този контекст включва да бъдете искрени, като същевременно отчитате въздействието на вашите думи и действия върху другите. Не става дума само за изразяване на себе си, но и за правенето на това по начин, който е в съответствие с нормите и очакванията на професионалната среда.

Почтеност и ценности

Действайте почтено и в съответствие с вашите ценности. Автентичността произтича от последователността между вашите вярвания и действия. Вместо да споделяте всяко свое чувство или мнение, демонстрирайте ценности чрез чрез начина си на поведение.

Учтива комуникацията

Отнасяйте се с уважение към другите, като признавате техните гледни точки дори при несъгласие. Това демонстрира вашата автентичност чрез разпознаване на споделената човечност и насърчаване на положителни взаимодействия.

Уместност в споделянето

Когато споделяте лична информация, уверете се, че е свързана с конкретната ситуация ситуацията, в която се намирате. Въпреки че кратък личен анекдот може да хуманизира взаимодействията, избягвайте да споделяте твърде много или да отклонявате дискусиите от бизнес целите.

Съзнателна уязвимост

Покажете уязвимостта стратегически, за да хуманизирате взаимодействията. Краткото споделяне на личен опит може да помогне за изграждането и заздравяването на връзки, но не забравяйте да поддържате професионализъм и да останете фокусирани върху въпросите, свързани с работата.

Емоционална регулация

Управлявайте професионално емоционалните реакции и стила на общуване. Избягвайте импулсивни реакции, които могат да изглеждат като агресивни или непрофесионални. Вместо това се адресирайте спокойно изразените притеснения и предлагайте конструктивна обратна връзка или решения.

Контекстуална осведоменост

Обърнете внимание на работната среда и културните норми. Адаптирайте своя стил на комуникация и ниво на лично споделяне въз основа на контекста, за да сте сигурни, че отговаря на професионалните очаквания.

Възприемайки тези стратегии, можете ефективно да се ориентирате в парадокса на автентичността. Става дума за това да бъдеш истински, като същевременно зачиташ границите и поддържаш професионализъм.

 Вашето автентично Аз може да блести по начин, който допринася положително за динамиката на работата и взаимоотношенията, без да прави компромис с уместността или ефективността. Не забравяйте, че автентичността не означава да споделяте всичко – това е да бъдете верни на себе си, като същевременно отчитате въздействието върху другите на работното място.

………………

Елизабет Данцигер, основател на Worktalk Communications Consulting, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Експерт от Харвард за мита, който пречи на хората да бъдат щастливи
Депутати почти стигнаха до бой заради спор за предложен за орден министър на Тодор Живков 
Пеевски отново настоя за избори и нападна президента с нови обвинения за зависимости
Вечерята с омари за крал Чарлз III е струвала на Франция 450 000 евро
"Мозъкът" зад атентатите от 11 септември се споразумя за наказание с властите на САЩ
319 мъдри и забавни афоризми
Николай Андреев: С нарастването на нуждата от мобилни данни ние удвояваме скоростите за максимално добро потребителско изживяване
Страните, които дават най-големи парични награди за медал от Олимпийските игри