Защо да изберете кандидат без опит?

Защо да изберете кандидат без опит?

Ясно е, че в сферата на бизнеса хората искат да бъдат асоциирани с висок престиж, положение и власт, без значение дали те притежават тези неща или се асоциират с хора, които ги имат.  

Това е обяснението защо често издигаме в култ високия статут сред професионалистите, асоциирайки успеха с дипломи от реномирани университети и предходни позиции в популярни компании.

Наличието на професионален опит може да бъде голям плюс в резюмето на всеки потенциален кандидат, но има няколко причини, които могат да наклонят везните към наемането на млади таланти, без стаж, които да внесат нова перспектива в компанията.  

1. Изберете отношението

Правилното отношение е от решаващо значение за развитието на всеки бизнес. Всъщност, отношението на отделните служителите оказва по-голямо въздействие върху начина, по който изглежда компанията, от която и да е било друга индивидуална черта.

Когато базирате избора си на служител с предходен опит в конкурентна фирма или известна корпорация, може да попаднете в  коварен капан, който да навреди на вашия бизнес.

Когато хора от големи компании преминават към по-малки и недотам установени фирми, те често предполагат, че може да правят нещата по същия начин, както в предишната си месторабота. Това означава, че освен опитът им, с тях идват и лошите им навици, които може да противоречат на целите и мисията на млад стартъп.

Когато наемам мениджъри, гледам да не обръщам особено внимание на известните компании, за които са работили и на големите им постижения, без да зная цялата история, която стои зад тях.

За мен е по-важно да зная дали кандидатът има опит в компания, споделяща сходни културни ценности и идеи, в които вярваме ние.

Ще покажат ли устойчивост и мотивация, ако им се наложи да работят дълги часове, без да получат допълнително заплащане? Свикнали ли са да харчат фирмени средства за скъпи обеди и луксозни полети? Ще покажат ли истинска загриженост за останалите и ще бъдат ли готови да обучават нови служители в съответствие с идеалите и ценностите на нашата организация?

Отговорите на тези въпроси не могат да бъдат намерени, ако не погледнете под повърхността на автобиографията. Според мен, именно тези предприемачески черти са най-важните качества, които трябва да притежава един мениджър на стартъп.

2. Бъдете предпазливи в своя избор

Стив Джобс беше известен с това, че често нахлуваше по време на интервюта за работа, изненадвайки нищо неподозиращите кандидати за място в Apple. Доколко този метод е ефективен и успешен е спорно, но едно нещо е сигурно - Джобс беше изключително точен в намирането на хора, които съответстват на културната идентичност на компанията. 

Той не търсеше безгрешни роботи, а хора, които мислят по различен начин и не изпитваше никакви притеснения да каже на неподходящите кандидати, че не стават за работата. 

През годините станах свидетел на прекалено много компании, които наемат служители много бързо, без да обръщат особено внимание на техните качества и възможности, само и само, за да отговорят на нуждите на разрастващата им се компанията или пък по време на по-натоварен сезон. 

Опитвам се да бъда по-мил и любезен от Джобс, но наемането на първия, влязъл през входната врата, е ужасна грешка и може да доведе до изключително неприятно преживяване, както за работодателя, така и за служителя, който ще трябва отново да да премине през трудния процес на намиране на работа, след като разбере, че нещата тук не вървят. 

За да избегнете този манталитет на скоростно наемане и също толкова бързо уволняване, планирайте по-задълбочен процес на интервюиране и оценяване, който да ви помогне да разберете дали кандидата притежава подходящите умения, ценности и отношение, за да стане част от вашия екип.  

Проверката на личното им досиеи информация за предходната работа, трябва да бъдат стандартна част от процеса по наемане във вашата организация. Ако обаче искате да стигнете още по-далеч може да разиграете определена ситуация, за да видите дали потенциалните служители ще се справят с разрешаването на реални проблеми от ежедневната работа.

Могат ли да вземат решени в движение? Има ли промяна в тяхното поведение и отношение, когато са под стрес? Стават ли по-агресивни и раздразнителни или успяват да запазят спокойствие и да се фокусират над проблема?  Само 5 до 10 минути от това упражнение може да ви спестят седмици на непродуктивна работа и дълъг процес на прекратяване на трудовия договор.

След като наемете човек на работа, може да предложите изпитателен срок на обучение, в който новодошлия служител да бъде запознат и приобщен към вашата фирмена култура.

Хората, които имат навици и идеи, несъвместими с ценностите и идеалите на вашата компания, обикновено показват тези различия в рамките на първите няколко месеца, предоставяйки ви свобода на действие и възможност да реагирате бързо, преди да нанесат тежки щети върху имиджа на фирмата и да създадат токсична работна среда.

3. Вземете предвид случаите, когато опита не е от значение

Започнах първия си бизнес веднага след като завърших колеж. Като истинско въплъщение на моята неопитност, аз реши да наема много млади служители, защото това бяха кандидатите и приятелите, с които имах най-голям контакт и разбирах най-добре.

Те не бяха натоварени с предубеждения и закоравели разбирания за начина, по който трябва да работи една организация, и нямаха лоши навици от предишно работно място. Много от тези служители имаха нужда от по-дълъг период на обучение и често допускаха новобрански грешки, но техният глад за успехи и силна мотивация бързо компенсираха липсата на опит  

От рано разбрах, че ключът към наемането на правилните служители може да бъде намерен не в опита, който има кандидатът, а в начина, по който той подхожда към всяка нова задача.

Добрата новина е, че все повече мениджъри следват този подход. Истината е, че може да обучите новите служители и да им помогнете да усвоят почти всяко комплексно умение, от което имате нужда. От решаващо значение е да намерите хора, които имат манталитета на победител и работят добре в екип, защото в крайна сметка, успехът на една компания зависи от възможностите на един човек, а от колективни усилия.

Когато членовете на вашия екип имат сходни амбиции, цели и културни ценности,  организацията ви може да изпревари конкуренцията и да постигне целите си по-бързо, а вие ще имате възможността да се насладите на пътя към успеха, без да бъдете обременени страха и притеснението, че не сте наели правилния човек за работата.

Дейвид Ройс, основател и директор на Aptive Environmental, за Entrepreneur.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ